CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 27.11.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Není favorit jako FAVORIT

        Stovky jízdních kol a nejrůznějšího příslušenství neoprávněně označených logy tradiční československé značky zajistili celníci na jižní Moravě a v desítkách prodejen po celé České republice.

        Koncem loňského roku obdrželi jihomoravští celníci oznámení o možném zneužití registrovaných ochranných známek FAVORIT, VECTOR a MOUNTMACHINE. Následně provedli několik šetření, která tuto skutečnost potvrdila. Zahájili proto úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování práv k ochranným známkám a jiným označením.

        Po měsících mravenčí práce, shromažďování informací a důkazního materiálu celníci přikročili k závěrečné realizaci. Minulý týden se uskutečnily prohlídky kanceláří, skladů a kompletačních prostorů. Zaměstnanci 45 kontrolovaných prodejen byli vyzváni k vydání věci. Celníci tak zajistili 249 jízdních kol, 4 koloběžky a 500 kusů nejrůznějšího cyklistického příslušenství (dresy, rukavice, ráfky, blikačky atp.). Hodnota zboží byla vyčíslena na dva a půl milionu korun.

        Držitel ochranných známek vyčíslil v souladu se zákonem o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví škodu na licenčních poplatcích ve výši 54 milionů korun za rok 2013 a 30 milionů korun za rok 2014.

        Celní úřad pro Jihomoravský kraj navrhne zahájení trestního stíhání. Za porušování práv k duševnímu vlastnictví hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky