CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 16.04.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Restaurace skladovala nezdaněné lihoviny

        Stovky litrů nezdaněného alkoholu v lahvích a barelech zajistili jihomoravští celníci při kontrole restaurace na Boskovicku. Více než polovina lihovin nebyla označena kontrolní páskou.

        V pondělí ve spolupráci s KHS JmK se sídlem v Brně - územní pracoviště Blansko celníci zkontrolovali restauraci na Boskovicku. V rámci místního šetření celníci prohlédli veškeré části objektu provozovny, která se skládala z restaurace, baru, kuchyně a skladových prostor.

        Mezi stavebním materiálem, různým odpadem a potravinami pro kuchyni celníci našli 69 šestilitrových barelů bez etikety a kontrolní pásky s čirou tekutinou. Při orientačním měření zjistili, že obsahuje přibližně 35 % etanolu. Dále našli 2 388 označených lahví o obsahu 0,1 – 1 litr s obsahem různých lihovin. Celníci z nich odebrali vzorky pro posouzení v celně-technické laboratoři.

        Provozovatel restaurace nebyl schopen doložit jakékoliv doklady o nabytí zboží. Dle jeho výpovědi mu lihoviny nepatří, údajně si je tam uskladnil jeho známý. Celníci proto zboží zajistili. V konečném součtu se jednalo o 740 litrů lihovin, z toho 410 litrů nebylo označeno kontrolní páskou. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 70 tisíc korun.

        Kromě propadnutí zboží a doměření dlužné spotřební daně hrozí majiteli zajištěného zboží i pokuta za nakládání s neznačeným lihem až do výše pěti milionů korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky