CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 07.09.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Nelegálně převáželi cigarety, přišli o auta

394 000 kusů cigaret v hodnotě přibližně jeden a čtvrt milionu korun zajistili jihomoravští celníci. Únik na spotřební dani byl vyčíslen téměř na milión korun.

Při kontrolní činnosti v rámci Jihomoravského kraje se mobilní hlídka celníků tentokrát zaměřila na oblast rychlostní komunikace R 52 a silnice I52. Na odstavném parkovišti poblíž Pasohlávek si všimla dvou plně naložených osobních vozidel s polskou státní poznávací značkou.

Cestující obou vozů byli dotázáni, zda převážejí nějaké zboží zatížené spotřební daní například alkohol nebo tabákové výrobky. Přesto, že odpověď byla záporná, celníci vyzvali řidiče k umožnění kontroly.

Veškerá zavazadla, která se nacházela jak v zavazadlovém prostoru, tak i na sedadlech obou vozů byla přímo napěchována cigaretami označenými běloruskými tabákovými nálepkami. Cestující uvedli, že je nakoupili na tržnici v Polsku u hranic s Ukrajinou a vezou je prodat do Vídně.

Vzhledem k podezření, že mohl být spáchán trestný čin, případ převzal policejní orgán celního úřadu. Po zajištění zboží, vozidel a nezbytné dokumentace byly osoby předány Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a jiné podobné povinné platby.

Dva muži a jedna žena, skončili v brzkých ranních hodinách následujícího dne v cele předběžného zadržení. V případě prokázání spáchání trestného činu jim hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky