CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 14.10.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Osobní věc nebo marihuana

Nelegálního vývozce marihuany i se zbožím, dva nelegální migranty a jejich převaděče odhalili v průběhu uplynulého víkendu jihomoravští celníci.

V souvislosti se zvýšenou nelegální migrací osob na naše území posílila Celní správa ČR kontrolní činnost na pozemních komunikacích v blízkosti hraničních přechodů. Hlídky celníků se zaměřují především na nelegální převoz zboží zatíženého spotřební daní, drog či zbraní.

V sobotu na bývalém hraničním přechodu Poštorná celníci kontrolovali vozidlo s rakouskou státní poznávací značkou. Řidič uvedl, že neveze žádné zboží, pouze své osobní věci. Při kontrole však služební pes na vyhledávání drog označil nejdříve zavazadlový prostor vozu a pak dvě igelitové tašky s obsahem sušené rostlinné látky. Orientační zkouška narkotestem pozitivně reagovala na přítomnost marihuany. Celníci zajistili celkem tři kilogramy a 280 gramů suchých rostlin.

Policejní orgán celní správy provedl nezbytné úkony a případ předal Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání. V případě prokázání spáchání trestného činu „Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy" pachateli hrozí trest odnětí svobody na dva až deset let.

V neděli v nočních hodinách si hlídka celníků na bývalém hraničním přechodu Hatě vytipovala ke kontrole vůz VW Pasat. Ve voze cestovali z Rakouska tři muži. Dva z nich neměli žádné osobní doklady a řidič měl pouze povolení k pobytu v Rakousku. Pravděpodobně se jednalo o Syřany. Z důvodu věcné nepříslušnosti celníci přivolali hlídku Policie ČR, kteří případ převzala.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky