CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 29.04.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Červená nafta není na ježdění

Více než tisíc litrů barvené nafty bez dokladů prokazujících její zdanění zajistili ve středu krátce po poledni jihomoravští celníci.

Ve středu dopoledne kontrolovala hlídka Policie ČR řidiče dodávkového vozidla Mercedes-Benz na silnici I/53. Muž ve vozidle převážel nádoby s blíže nespecifikovanou tekutinou. Vzhledem k podezření, že se pravděpodobně jedná o zboží podléhající spotřební dani, hlídka přivolala příslušníky celní správy, jako správce spotřební daně.

Celníci na místě zjistili, že se ve vozidle nachází 17 plastových kanystrů různého objemu a jedna nádoba o objemu tisíc litrů, které byly naplněny s největší pravděpodobností barvenou naftou. Tento typ barvené nafty je v některých zemích osvobozen od spotřební daně a je určen výhradně k vytápění. Bývá však zneužíván k pohonu motorových vozidel, a tím dochází k porušení zákona a daňovému úniku.

Řidič vypověděl, že se jedná o „barvenou motorovou naftu", ke které nemá žádný doklad a koupil ji za výhodnou cenu pro vlastní spotřebu od jisté osoby. Údajně nevěděl, že je to nezákonné.

 Celníci zajistili celkem 1 400 litrů minerálních olejů, které budou ještě podrobeny analýze v celně-technické laboratoři. Předpokládaný únik na spotřební dani činí 15 330 Korun. Muži hrozí propadnutí zboží a doměření dlužné spotřební daně.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky