CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 10.06.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Kontraband na silnicích jižní Moravy

Barvená nafta, víno, neznačené cigarety, případně i drogy a další zboží přepravované bez patřičných dokladů či povolení, to vše je prakticky denní realitou jihomoravských celníků.

V posledních třech měsících byly záchyty opravdu pestré.

Koncem března se celníkům podařilo nedaleko Velkých Pavlovic zastavit dodávku, ve které řidič převážel 150 litrů vína a 60 litrů ovocných pálenek. Ke zboží nepředložil žádný doklad o nákupu ani jiný doklad, který by prokazoval řádné zdanění. Celníci proto veškeré zboží zajistili. Únik na spotřební dani byl vyčíslen téměř na 10 000 korun.

V polovině dubna hlídka celníků na dálnici D2 zadržela skupinu dvou Slováků a dvou Rakušanů, kteří ve vozidle převáželi více než tři kilogramy sušené rostlinné látky. Orientační narkotest pozitivně reagoval jako marihuana. Případ převzala k dalšímu šetření Policie ČR.

Na konci dubna celníci na dálnici D2 odhalili muže, který nelegálně převážel 1 400 litrů barvené nafty, která je určena výhradně k vytápění. Vzhledem k tomu, že nedoložil potřebné doklady, zboží propadlo a únik na spotřební dani vyčíslený na 15 330 korun, bude muset muž doplatit.

Koncem května celníci na dálnici D46 zkontrolovali řidiče, který v dodávce převážel téměř 2 000 litrů vína. Ke zboží nebyl schopen předložit žádné doklady, a proto celníci veškeré zboží zajistili. Majiteli zboží hrozí jeho propadnutí.

Poslední větší záchyt se povedl celníkům krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek nedaleko Mikulova. Ve voze s litevskou státní poznávací značkou cestovali dva Ukrajinci. Při kontrole zavazadel celníci našli 87 kartonů cigaret bez platné tabákové nálepky. Celníci zboží zajistili. Majitelům hrozí propadnutí zboží a doměření dlužné spotřební daně ve výši přibližně 60 000 korun.

Zároveň ve čtvrtek večer jiná hlídka celníků zajistila 240 litrů motorové nafty, kterou bez dokladů o řádném zdanění převážel Polák mířící do Rakouska.

Zboží zatížené spotřební daní přepravované v množství, které převyšuje limit pro osobní spotřebu, musí být doprovázeno dokladem prokazujícím jeho řádné zdanění. V opačném případě hrozí majitelům propadnutí zboží a doměření spotřební daně.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky