CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 10.05.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Protidrogová operace "MASNA"

Až 100 kilogramů čistého metamfetaminu mohla vyprodukovat nelegální laboratoř, kterou koncem dubna zlikvidovala Celní protidrogová jednotka v Křižanově v okrese Žďár nad Sázavou.

Příslušníci brněnské expozitury Celní protidrogové jednotky na případu intenzivně pracovali několik týdnů. Varna byla ukryta ve starším objektu v centru obce maskovaná prodejnou potravin.  

V době zásahu se ve varně stále vyrábělo. Dva hlavní podezřelí – vietnamští státní příslušníci byli zadrženi a ve vazbě s nimi skončila i družka jednoho z nich. Drogu pachatelé vyráběli nárazově v řádu kilogramových dávek a většinu vyváželi za hranice České republiky. Cílem bylo především Německo a Slovensko.

Kromě dvanáctiletého trestu odnětí svobody za nezákonnou výrobu metamfetaminu, hrozí pachatelům i stíhání za poškození a ohrožení životního prostředí. Stovky litrů odpadních látek z výroby totiž skončily v kanalizačním systému. Nebezpečné chemikálie tak pravděpodobně poškodily okolní životní prostředí a ohrozily zdraví občanů obce.

Na likvidaci varny se společně s celníky podíleli i příslušníci Policie ČR a specialisté několika útvarů Hasičského záchranného sboru ČR, kteří zabezpečovali objekt proti dalšímu úniku nebezpečných látek do vody, půdy i ovzduší. Transport zajištěných chemikálií musela zrealizovat specializovaná firma.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky