CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 15.05.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Cigarety na dálnici

Další nelegálně přepravované tisíce neznačených cigaret odhalili v pátek večer jihomoravští celníci na dálnici D2.

Stejně jako koncem ledna se jednalo o dodávkové vozidlo s bulharskou státní poznávací značkou, ve kterém cestovaly osoby rumunské státní příslušnosti za prací do Belgie a Německa. Tentokrát to byl vůz Volkswagen Transporter navíc s přívěsným vozíkem. Kromě řidiče ve voze cestovalo dalších osm pasažérů.

Po nezbytné kontrole osobních dokladů a ověření totožnosti celníci přistoupili ke kontrole zavazadel a veškerého nákladu. Všichni pasažéři před tím vypověděli, že nepřeváží žádný alkohol, cigarety ani jiné zájmové zboží. Přesto celníci v jednom ze zavazadel našli 22 kartonů cigaret značky MARBLE bez tabákové nálepky a s označením „FOR DUTY FREE ONLY".

K cigaretám se přihlásila jedna z cestujících, která uvedla, že je převáží pouze pro osobní spotřebu a nakoupila je na trhu v Rumunsku, doklad o nákupu ovšem neměla. V souladu se zákonem o spotřebních daních je však pro osobní potřebu a bez daňového  dokladu na daňovém území ČR možno převážet maximálně 800 kusů cigaret.

Množstevní limity na dopravované zboží pro fyzické osoby, které dopravují výrobky podléhající spotřebním daním pro osobní spotřebu (ne pro účely podnikání) z členských zemí EU.

Celníci zajistili celkem 4400 kusů cigaret a únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 12 000 korun. V konečném důsledku zboží propadne ve prospěch státu, následně bude zničeno a majitelka bude muset zaplatit dlužnou spotřební daň.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky