CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 16.10.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Destiláty výměnou za traktor?!

Více než 200 litrů nelegálně přepravovaného ovocného destilátu zajistili v neděli večer při silniční kontrole jihomoravští celníci.

Při rutinní kontrole na dálnici D46 ve směru na Olomouc si celníci všimli vozidla Škoda Superb, které bylo zjevně velmi zatížené. Vzhledem k dopravní situaci požádali o součinnost hlídku Policie ČR, která vytipované vůz svedla na nejbližší parkoviště a zastavila.

Ve vozidle cestoval řidič a spolujezdec a celý vnitřní prostor včetně zavazadlového byl zaplněn přepravkami s lahvemi naplněnými čirou tekutinou. Řidič a zároveň majitel vozidla prohlásil, že se jedná o ovocný destilát – 104 litrů „švestkovice" a 101 litrů meruňkovice. Údajně mělo jít o produkty z jeho vlastního pěstitelského pálení, které veze svému kamarádovi výměnou za traktor.

V souladu s evropskou legislativou i českými zákony lze na daňovém území České republiky bez jakéhokoliv dokladu prokazujícího zdanění přepravovat pro osobní spotřebu konzumní líh a lihoviny v množství maximálně 10 litrů. V ostatních případech je třeba prokázat jejich zdanění patřičným dokladem (prodejní doklad, faktura, doklad o dopravě) s vyčíslením zaplacené spotřební daně v České republice.

Vzhledem k tomu, že muž nepředložil žádný doklad prokazující řádné zdanění, celníci destilát zajistili. Majiteli hrozí propadnutí věci, doměření spotřební daně ve výši téměř 30 000 korun a případně i postih za nakládání s neznačeným lihem.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky