CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 08.11.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Společná kontrolní akce celní a finanční správy

Téměř čtyři sta daňových subjektů a náklad o objemu převyšujícím tisíc tun prověřili při společné kontrolní akci pracovníci celní a finanční správy z Jihomoravského kraje.

Přibližně před měsícem nás oslovili pracovníci Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj s návrhem na společnou kontrolní akci. Ve snaze o neustálé snižování daňových nedoplatků se rozhodli zaměřit na přepravu zboží v silniční dopravě. Celníci tak kolegům z finanční správy poskytli nezbytnou součinnost při zastavování vozidel, prokazování totožnosti řidičů, vyžádání dokladů k převáženému nákladu či kontrole samotného zboží.

 Kontrolní akce se uskutečnila na významných hraničních přechodech Jihomoravského kraje - Lanžhot, Mikulov a Hatě a na komunikacích v jejich blízkosti. Kontrolovala se vozidla zaparkovaná na odstavných plochách, přijíždějící či odjíždějící z parkovišť, některá byla zastavována i dynamicky na silnicích a dálnicích.

Pracovníci finančního úřadu se v rámci prováděné kontroly zaměřili na přepravovaný náklad a jeho vlastníka. Kontrolovalo se, zda vlastník tohoto zboží není současně daňovým dlužníkem. K tomuto byly hlídky vybaveny počítačovou a komunikační technikou umožňující on-line připojení do evidencí finanční správy k ověření aktuálního stavu. Prověřen byl vlastník dopravního prostředku a následně ani řidič vozidla.

V rámci akce bylo zkontrolováno 392 daňových subjektů, z nichž 76 mělo své daňové sídlo v rámci Jihomoravského kraje. Z hlediska přepravovaného zboží se jednalo o kontrolu 159 nákladů o celkové hmotnosti 1010 tun. Šlo o hutní materiál, cukrovinky, jízdní kola, autodíly apod.

Společná terénní akce tohoto rozsahu byla pro obě strany premiérou, avšak celní a finanční úřad jako instituce téhož resortu spolu při výkonu svých pravomocí běžně a pravidelně spolupracují. V květnu tohoto roku se například díky rychlé a efektivní spolupráci s celní správou podařilo daňovým exekutorům na základě dočasného zadržení zboží zajistit ze strany poplatníka úhradu daňového nedoplatku ve výši přes 25 milionů korun.

 

JUDr. David Stančík                                        por. Mgr. Lada Temňáková
tiskový mluvčí                                                  tisková mluvčí
Finanční úřad pro Jihomoravský kraj           Celní úřad pro Jihomoravský kraj
tel.: 542 192 102                                               tel: 545 549 205
mob.: 721 883 335                                            mobil: 602 217 
e-mail: david.stancik@fs.mfcr.cz                    e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky