CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 29.01.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Jihomoravští celníci hlídkují na cestách

1000 litrů vína, 100 litrů motorové nafty, téměř 70 litrů lihovin a 708 krabiček cigaret bez kolků zajistili celníci v uplynulých dvou týdnech na jihomoravských silnicích. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 46 000 korun a zboží bude s největší pravděpodobností zlikvidováno.

Poblíž přechodu Chvalovice-Hatě celníci zastavili dodávkové vozidlo Fiat, ve kterém cestoval řidič a spolujezdkyně. Nákladní prostor vozu byl zaplněn plastovými sudy s vínem. Žena uvedla, že víno nakoupila v Rakousku pro osobní spotřebu a veze si ho k sobě do sklípku. Neměla však žádné doklady o zdanění ani k přepravě. Navíc množství 1000 litrů několikanásobně překračuje limit pro osobní spotřebu (přeprava bez daňového dokladu), který je dle zákona o spotřební dani maximálně 90 litrů.

Další případ se stal na dálnici D2 Lanžhot ve směru na Brno. Hlídka celníků pomocí světelné signalizace dynamicky zastavila ke kontrole dodávkové vozidlo Mercedes-Benz s německou státní poznávací značkou. Vozidlo řídil Bulhar. Na dotaz hlídky, zda převáží nějaké zboží, tento uvedl, že nepřeváží vůbec nic. Opak byl však pravdou. Ve voze celníci našli 15 kartonů alkoholu s bulharskými kontrolními páskami a 29 kartonů cigaret s bulharskými tabákovými nálepkami. Řidič uvedl, že je má pro vlastní spotřebu, ale žádné doklady k nim nemá. Limit pro osobní spotřebu je však dle zákona o spotřební dani maximálně 10 litrů lihovin a 800 kusů cigaret.

K třetí události došlo poblíž hraničního přechodu u Mikulova ve směru na Rakousko. Celníci zastavili ke kontrole osobní automobil Audi s polskou státní poznávací značkou. Vůz řídil Polák a jeho spolucestující byl Ukrajinec. Řidič uvedl, že cestují z Polska do Berlína a převáží si nějaké cigarety. V zavazadlovém prostoru ovšem celníci našli kromě 418 kartonů cigaret také kanystry s naftou o celkovém objemu 100 litrů. K převáženému zboží opět chyběly doklady, přičemž množství překročilo limit pro osobní spotřebu (pohonné hmoty pouze 20 litrů mimo nádrž vozidla).

Limity pro osobní spotřebu stanovené zákonem o spotřební dani (odkaz) vychází z evropské legislativy - Směrnice Rady 2008/118/ES ze dne 16. prosince 2008 o obecné úpravě spotřebních daní, a tudíž platí pro celé území Evropské unie.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky