CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 03.01.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Podloudníci nespí ani o vánocích

255 litrů motorové nafty, 34 litrů neoznačených lihovin a 64 kusů zboží neoprávněně označeného ochrannými známkami zajistili jihomoravští celníci v předvánočním období.

První případ se stal na dálnici D2 ve směru na Brno. Hlídka celníků zastavila ke kontrole dodávkové vozidlo s maďarskou státní poznávací značkou. Na dotaz hlídky, zda řidič převáží nějaké zboží, tento uvedl, že si veze motorovou naftu pro vlastní potřebu na cestu do Německa. Bohužel k ní nepředložil žádný doklad o řádném zdanění. Celníci naftu zajistili a únik na spotřební dani byl vyčíslen přibližně na 3 000 korun.

Obdobně zkontrolovali na dálnici D2 celníci jinou dodávku, tentokrát s ukrajinskou státní poznávací značkou. Řidič vypověděl, že převáží šumivé víno, pivo a nějaké lihoviny z Duty Free do Anglie, nicméně kontrola prokázala ještě něco jiného. Kromě označených lahví alkoholu se v nákladovém prostoru nacházelo také 23 PET lahví s neznámou tekutinou. Řidič vypověděl, že se jedná o ovocný destilát, který koupil v Rumunsku. Doklad o nákupu však žádný neměl. Následovalo opět zajištění zboží a únik na spotřební dani byl tentokrát vyčíslen přibližně na 5 000 korun.

Zboží zatížené spotřební daní může být bez daňového dokladu (např. doklad o nákupu včetně spotřební daně) přepravováno pouze v omezeném množství - odkaz.

V předvánočním období hlídky celníků věnovaly také zvýšenou pozornost prodeji zboží na tržnici ve Chvalovicích – Hatích. Prakticky denně zde procházely a vykonávaly dozor nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví. Poslední odpoledne před Štědrým dnem se jeden nekalý obchodník ukázal. Na stánku nabízel kabelky a obuv označené ochrannými známkami GUESS, O BAG, Calvin Klein, Louis Vuitton, CONVERSE a dalšími. Současně zde celníci našli  i štítky s logy k označení zboží. Vzhledem k podezření, že se nejedná o zboží vyrobené se souhlasem držitele práva duševního vlastnictví, celníci vše zadrželi. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně 55 000 korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky