CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 01.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Nezdaněné lihoviny i tabák

Téměř tisíc lahví nejrůznějších druhů lihovin zajistili v průběhu června jihomoravští celníci. Prodejci nepředložili doklady o řádném nákupu a zdanění.

Kontrola povinnosti značení lihu – opatření kontrolní páskou, stejně jako označení tabáku a cigaret tabákovou nálepkou a prokázání zdanění vybraných výrobků neboli předložení nabývacího dokladu s vyčíslenou spotřební daní patří k jedné z řady kompetencí Celní správy ČR.

V průběhu června celníci zaměřili svoji pozornost na nejrůznější druhy provozoven nabízejících k prodeji lihoviny a tabákové výrobky. Kontrolní činnost spočívala v prověření plnění zákonných povinností při nakládání s lihem, na jeho řádné značení a zdanění. Obdobně tomu bylo i u tabákových výrobků. Prověřovalo se jejich nabytí a zdanění. V rámci kontroly byla ověřována i pravost kontrolních pásek a tabákových nálepek.

Na základě předběžného monitoringu postupně prošlo kontrolou jedenáct provozoven v Brně, na Znojemsku a Hodonínsku. V devíti případech majitelé nedoložili doklady o řádném nákupu vybraných výrobků od registrovaných distributorů. V jednom případě byl nabízen k prodeji destilát vyrobený pěstitelským pálením a ve dvou případech byly v provozovnách skladovány lihoviny bez kontrolní pásky. V jednom případě měl také prodejce na pultě neznačené „zahřívané" cigarety.

Zvýše uvedených důvodů celníci zajistili 945 lahví lihovin (590 litrů) a 10 krabiček cigaret HEETS BLUE LABEL. Prodejcům hrozí propadnutí zajištěného zboží a zaplacení dlužné spotřební daně, jejíž celková výše by přesáhla 60 000 korun.

          Nákupem zboží, které není označeno kontrolní páskou případně tabákovou nálepkou, spotřebitel riskuje své zdraví. Jedná se o výrobky s nejasným původem i složením. QR kódy, které jsou na těchto ochranných prvcích vyobrazeny, odkazují na registrované výrobce zboží, a tudíž garantují i jasný původ.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky