CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 04.02.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Pestrý víkend na jižní Moravě – nelegální běženci i drogy

Čtyři nelegální běženci v polích jižní Moravy a tři výtečníci z Ostravska cestující s pestrou „drogovou" výbavou jsou výsledky kontrol mobilních hlídek jihomoravských celníků.

V pátek krátce po poledni se hlídka celníků chystala odjet ze stanoviště nedaleko Lanžhota na další lokalitu, kde měla kontrolovat projíždějící vozidla. Jeden z celníků spatřil v dálce v polích u slovenských hranic pohybující se osoby. Vzhledem k tomu, že není běžné, aby se v těchto místech někdo procházel, vydali se tyto osoby zkontrolovat.

Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o čtyři mladé muže – cizince bez jakýchkoliv dokladů. Jediné, co jim bylo rozumět, byl dotaz „Germany?". Celníci je dovedli na pracoviště u dálnice D2 a přivolali hlídku Policie ČR, která muže převzala k dalšímu šetření. Jednalo se pravděpodobně o čtyři Afgánce, z toho tři později uvedli, že jsou mladiství a jednomu mělo být 20 let.

Další hlídka při službě z neděle na pondělí zastavila ke kontrole dodávkové vozidlo na dálnici D1 ve směru na Vyškov. V něm cestovaly tři osoby – dva muži a jedna žena. Na dotaz celníků, zda převážejí nějaké lihoviny, cigarety a další sledované zboží, odpověděli všichni záporně. Kontrola však prokázala opak.

V kapsách oblečení, v zavazadlech i přihrádkách vozidla celníci našli sáčky a krabičky se sušenou rostlinnou látkou a s bílou krystalickou látkou. Orientační narkotesty reagovali pozitivně na přítomnost THC a metamfetaminu. Služební pes pak označil ve vozidle další prostory s ukrytými drogami. Celníci zajistili téměř 200 g sušené rostlinné látky a 1 g bílé krystalické látky.

Po prověření osob v databázích celníci zjistili, že jedna byla trestána za majetkovou trestnou činnost a druhá má zákaz řízení. Třetí osoba, která řídila, byla navíc pod vlivem omamných a psychotropních látek. Z důvodu nepříslušnosti a vzhledem k podezření ze spáchání trestného činu celníci přivolali Policii ČR, která případ převzala k prověření.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky