CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 24.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Rušný červenec jihomoravských celníků

Zadržení běženci, zmanipulované tachografy, drogy i potřeby k jejich výrobě, to vše uvízlo v rukách mobilních hlídek jihomoravských celníků.

          Čtvrteční zadržení nelegálního běžence v blízkosti slovenských hranic bylo v letošním roce již čtvrtým případem. Dvakrát se jednalo o úkryt v návěsu jízdní soupravy, jednou byli běženci zadrženi v polích nedaleko Lanžhota – tiskové zprávy. Tentokrát se muž skrýval pod rampou v celním prostoru na dálnici D2 Lanžhot. Jednalo se pravděpodobně o Palestince.

          V odstupu dvou týdnů (7. 7. a 23. 7.) celníci odhalili dva nepoctivé zahraniční řidiče, kteří užívali instalované tachografy v rozporu se stanovenými předpisy. První řidič měl v prostoru ruční brzdy ukryt magnet, který přikládal na snímač u převodovky a zkresloval tak údaje v tachografu. Druhý používal kartu jiného řidiče. Oba dva tak zásadním způsobem ohrozili bezpečnost silničního provozu, protože řádně nedodržovali dobu odpočinku a bezpečnostní přestávky během řízení. V obou případech byla uložena kauce, a to ve výši 50 000 a 100 000 korun.

          Ostražitost a duchapřítomnost prokázali celníci z hlídky kontrolující dálniční kupóny a zaplacení mýtného na dálnici D52 ve směru na Mikulov. Vozidlo s převozní značkou nereagovalo na výstražná znamení a snažilo se ujet. Po zastavení řidič vozu místo dokladu totožnosti předložil pouze náhradní potvrzení k řidičskému průkazu. Prověřením osoby celníci zjistili, že byl muž trestán v souvislosti s drogami. Rozhodli se proto vozidlo důkladně zkontrolovat.

          Nechali vystoupit spolucestující a následně zjistili, že ve voze jsou převáženy chemikálie, které bývají zneužívány k výrobě drog, různé skleněné nádoby, nové jednorázové injekční stříkačky a také jedna s obsahem tekutiny. Dle vyjádření řidiče se jednalo o pervitin. Kontrolované osoby i vybavení si převzala Policie ČR k dalšímu šetření.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky