CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 17.01.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Jihomoravští celníci zinkasovali „pořádného skokana“

Měsíce obcházení mýtných bran a vyhýbání se placení mýtného vynesly zahraničnímu pachateli tučné pokuty. Zinkasovat na místě částku 132 000 korun se podařilo jihomoravským celníkům na dálnici D2.

Celní správa ČR disponuje pro svou činnost aplikací nazvanou CEPAN. V ní eviduje veškeré přeplatky a nedoplatky zaevidované na základě vlastní činnosti, ale i například z tzv. dělené správy. To jsou případy, kdy celní správa vybírá a vymáhá pokuty a ostatní peněžitá plnění, která byla uložena jinými státními orgány např. Policií ČR, ČOI, ÚOHS, ČIŽP a dalšími.

Řada dlužných částek připadá i na zahraniční společnosti či osoby a ty se vymáhají o poznání hůře než u subjektů v České republice vzhledem ke komunikaci „na dálku" a nemožnosti užití některých účinných prostředků výběru či vymáhání jako je osobní návštěva v místě bydliště či podnikání, obstavení účtu, mobiliární exekuce atp.

Poměrně úspěšně se však tyto dluhy daří vybírat mobilním hlídkám přímo v terénu. Při kontrole vozidel si jak osobu řidiče, tak i společnost, která vozidlo vlastní „prolustrují" v aplikaci a v případě zjištění nedoplatků zajistí na místě úhradu hotově či prostřednictvím platebního terminálu.

„Supermany" z Rumunska se podařilo hlídce celníků zinkasovat na konci prosince na dálnici D2. Pět let starý nedoplatek 132 000 korun řidič zaplatil prostřednictvím platebního terminálu. Dvě vozidla téže společnosti na přelomu let 2013 a 2014 nezaplatila mýtné na téměř 650 mýtných úsecích a dluh činil 26 638 korun. Jednalo se o tzv. "skokany". Docházelo totiž k vynechání mýtných transakcí pouze na těch branách, které nebyly osazeny kamerovým systémem.

Právníkům z Celního úřadu pro kraj Vysočina se podařilo na základě výpisu transakcí a časového propočtu objízdných tras prokázat, že nebylo možné vybrané úseky objet a vozidla zpoplatněnou komunikaci skutečně užila bez zaplacení. Rumunské společnosti uložili pokuty v celkové výši 182 000 korun včetně nákladů řízení. 50 000 korun bylo uhrazeno ze složené kauce z předchozího období. Zbytek zůstal neuhrazen.

Jak je výběr financí celníky v terénu úspěšný? Za loňský rok jihomoravští celníci vybrali v terénu nedoplatky ve výši 2 241 750 korun převážně od zahraničních dlužníků. Za prvních šestnáct dní letošního roku činí tato částka již 136 195 korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky