CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 18.08.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Celničtí mýtaři „vypomáhají“ policii

Zákazy řízení, řízení pod vlivem návykové látky, nelegální migranti, špatný technický stav vozidla, hledané osoby, s tím vším se hlídky celníků při kontrolách vozidel na silnicích setkávají.

Při kontrolách časového a výkonového zpoplatnění (elektronické dálniční známky a mýto) se příslušníci Celní správy ČR setkávají s řadou přestupků i trestných činů, k jejichž řešení však nemají kompetence. Právě v takových případech kontaktují kolegy z Policie ČR, kteří tyto případy přebírají.

Tato spolupráce ovšem funguje i opačně. Například pro kontrolu nákladu zboží v mezinárodní přepravě, který je navíc opatřen plombou, volají policisté k součinnosti zase celníky.

V uplynulém týdnu museli jihomoravští celníci řešit dvě takové situace.

V prvním případě kontrolovali na dálnici D52 osobní vozidlo s českou registrační značkou, které nemělo uhrazenou elektronickou dálniční známku. Lustrací řidiče bylo zjištěno, že se jedná o slovenského státního příslušníka, který má trvalé bydliště v ČR uvedené na úřední adrese, a navíc má uložen zákaz řízení veškerých motorových vozidel. Za absenci elektronické dálniční známky mu byla na místě uložena pokuta 2000 korun, a pak už byl předán do rukou policistů.

V druhém případě si celníci vytipovali dodávku s německou registrační značkou. Při kontrole na odstavném parkovišti na dálnici D1 zjistili, že ve vozidle, které dle technického průkazu může přepravovat maximálně devět osob, jich cestuje celkem třináct. Řidič navíc neměl pro tento druh přepravy patřičné řidičské oprávnění. Cesta rumunských pasažérů do Německa, tak skončila v Brně a v rukou Policie ČR.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky