CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 13.04.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Kauce na silnicích zajistí celníkům úhradu pokut

Třem přestupcům v rámci kontrol na silnicích uložili jihomoravští celníci v uplynulých dvou týdnech kauce v celkové výši 170 000 korun.

Mobilní hlídky celníků, které slouží v nepřetržitém provozu, dohlíží jak na osobní, tak především na nákladní přepravu zboží. Z velké části se jedná o zahraniční vozidla a v případě zjištění přestupků bylo velmi komplikované se zahraničními subjekty komunikovat a vymoci uložené pokuty. S nástupem využití platebních terminálů v terénu a úpravě některých zákonů, které umožňují v případě zjištěných přestupků vybrat kauci, se tato situace výrazně zlepšila.

V prvním případě celníci kontrolovali srbský kamion, který provozovatel sice zaregistroval do nového mýtného systému, ale již nezajistil, aby si řidič vyzvedl OBU jednotku pro komunikaci s mýtným systémem. Celníci vozidlo zastavili na dálnici D1 nedaleko Brna a po ověření situace, kdy řidič předložil ke kontrole Premid jednotku ze starého mýtného systému, pomohli řidiči novou jednotku vyzvednout a zapojit. Provozovateli však byla uložena kauce ve výši 20 000 korun, která poslouží k úhradě případné pokuty, pokud by se vyhýbal řízení a s celním úřadem nekomunikoval.

V dalších dvou případech celníci v rámci státního odborného dozoru v nákladní přepravě zjistili, že dva řidiči, Rumun a Slovák, nedodržují bezpečnostní přestávky při řízení. Jeden používal dvě karty řidiče, druhý nepoužil kartu do tachografu vůbec. Navíc nepředložil potřebný opis Eurolicence (povolení pro mezinárodní nákladní přepravu). V jednom případě byla uložena kauce 100 000 korun a ve druhém případě 50 000 korun.

Díky využití platebních terminálů v terénu se výrazně zvýšila úhrada nejen pokut, ale především dluhů zahraničních subjektů a kaucí.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky