CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 11.11.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Nelegální herna v centru Brna

Nelegální hernu v centru Brna v pondělí zkontrolovali jihomoravští celníci. Na místě zadrželi šest technických herních zařízení provozovaných v rozporu se zákonem. Majiteli podniku hrozí vysoká pokuta.

Po uvolnění protiepidemických opatření letos v květnu začali celníci opět objevovat různé nelegální herny. Situaci v kraji stále monitorují, aby mohli zasáhnout v ten správný čas a následně zjištěnou nelegální činnost také prokázat. Podniky jsou často zabezpečeny kamerovým systémem, vstupní dveře bývají uzamčeny a jsou opatřeny zvonky. Do prostor herny jsou tak vpuštěny pouze „vybrané osoby“.

V řadě případů se tato místa tváří jako soukromý objekt, a nikoliv jako veřejný bar či restaurace. Zákonné opatření však celníkům umožňuje do takových míst vstoupit i za použití síly. Zjištěné případy se pak postupují do správního řízení. Pokuty za takové jednání dosahují i několika set tisíc korun a při opakovaném zjištění mohou být vyšší. Maximální pokuta je zákonem stanovena na 50 milionů korun. Jednání provozovatelů nelegálních herních zařízení může být také kvalifikováno jako trestný čin.

Od května celní úřad zrealizoval 25 kontrol nelegálního hazardu a zadržel 118 technických herních zařízení. Současně v letošním roce vydal 16 rozhodnutí ve správním řízení pro provozovatele nelegálního hazardu, kterými jim uložil pokuty v celkové výši 2 270 000 korun. 

Celní úřad bude i nadále pokračovat v kontrolách, při kterých spolupracuje s dalšími složkami státní a veřejné správy, aby v maximální možné míře této nelegální činnosti zabránil.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky