CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 15.03.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Celníci na jižní Moravě měli rušný den

Padělané zboží v hodnotě téměř sedm a půl milionu korun, nelegálně převážená nafta, dva bary provozující nelegální hazard a řidič mezinárodní dopravy bez patřičného povolení – to vše řešili jihomoravští celníci v průběhu jednoho dne.

Středa minulého týdne byla pro jihomoravské celníky skutečně náročná. Při kontrole vybraných kójí na tržnici v Olomoucké ulici v Brně zajistili 5 477 kusů zboží podezřelého z porušení některých práv duševního vlastnictví. Jednalo se o oděvy, brýle, opasky, deštníky a parfémy označené ochrannými známkami světoznámých výrobců. Prodejní hodnota originálů by dosáhla 7 516 250 korun. Obchodníkům hrozí za takové jednání pokuta ve správním řízení až do výše 10 000 000 korun.

Odpoledne na dálnici D2 u Lanžhota kontrolovala mobilní hlídka celníků vozidla ve směru na Brno. Jedno z nich byla dodávka s bulharskou státní poznávací značkou. Jednalo se o odtahové vozidlo momentálně bez nákladu, za kabinou však byly na návěsu upevněny plastové nádoby s tekutinou. Řidič uvedl, že se jedná o naftu nakoupenou v Maďarsku. Pro přepravu takového množství (112 litrů) ale neměl potřebné doklady. Z tohoto důvodu byla nafta zajištěna a řidič bude muset doplatit spotřební daň ve výši 1 115 korun.

V průběhu dne se uskutečnily také dvě kontroly nelegálního hazardu, jedna na Ivančicku a druhá na Vyškovsku. Dva podniky v rozporu se zákonem provozovaly celkem osm „výherních automatů“. Celníci tato zařízení zadrželi a s jejich provozovateli bude zahájeno správní řízení pro porušení zákona o hazardních hrách.

Ještě tentýž den večer pak jiní kolegové řešili nedaleko bývalého hraničního přechodu u Mikulova mezinárodní přepravu zboží bez potřebné Eurolicence. Přepravní společnosti se sídlem v Evropské unii musí mít pro mezinárodní přepravu vydané toto povolení a zároveň jeho opisem vybavit všechna svá vozidla. Řidič litevského kamionu, který přijížděl z Rakouska, však tento doklad k dispozici neměl. Toto opomenutí ho stálo kauci ve výši 15 000 korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky