CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 26.09.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Největší záchyt prekurzorů drog na jižní Moravě

Tři čtvrtě tuny tablet s obsahem efedrinu přepravovaných v rozporu s předpisy zajistili jihomoravští celníci při silniční kontrole.

V noci ze čtvrtka na pátek kontrolovala hlídka celníků vozidla na dálnici D2. Ve směru na Brno si všimla projíždějící dodávky s polskou mezinárodní značkou a rozhodla se ji prověřit. Světelným výstražným znamením řidiče vozidla upozornila a následně ho navedla na parkoviště u čerpací stanice. Po otevření nákladového prostoru celníci zjistili, že ve vozidle je naloženo pět palet zboží, které mělo být převezeno z Rumunska do Ostravy.

Podle dokladů se jednalo o látku Efedrina Arena 50 mg v dózách po 1500 tabletách v celkovém množství 2000 dóz tzn. 3 000 000 tablet. Protože řidič nepředložil hlídce potřebné doklady a převoz zboží se tak uskutečnil v rozporu s českými, ale i evropskými předpisy, celníci pojali podezření, že by se mohlo jednat o „materiál“ pro nelegální výrobu drog. Látka efedrin jako prekurzor pro výrobu omamných a psychotropních látek bývá často zneužita k výrobě metamfetaminu neboli lidově řečeno „pervitinu“. Z daného množství by bylo možné vyrobit až 80 kilogramů této nebezpečné látky.

Po základním prověření řidiče a spolucestující celníci okamžitě vyrozuměli Operační centrum Celní správy ČR. Kontrolované vozidlo i s osobami bylo v doprovodu hlídky převezeno na pracoviště celního úřadu, kde si případ převzali kolegové z oddělení Protidrogové Brno Generálního ředitelství cel.

Obě osoby byly zadrženy, vyslechnuty a následně umístěny do cely předběžného zadržení. V současné době jim už bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a jsou vazebně stíhány. V případě prokázání spáchání trestného činu jim hrozí trest odnětí svobody na osm až dvanáct let nebo propadnutí majetku.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky