CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 12.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Nelegální běženec nebo převaděč

Dvanáct osob neznámé státní příslušnosti zadrželi jihomoravští celníci při kontrole vozidel na dálnici D2 nedaleko Brna.

Ve středu dopoledne sledovala hlídka celníků projíždějící vozidla na dálnici D2 nedaleko Brna. Všimla si přijíždějící dodávky, která neměla zapnutá světla a k tomu prasklé čelní sklo. V autě byl vidět pouze řidič, ale v momentě, kdy ji vůz minul, se vedle řidiče zdvihla do sedu další osoba.

Hlídka se za dodávkou rozjela a světelným znamením se ji snažila přimět k zastavení. Řidič však začal různě přejíždět z pruhu do pruhu, zrychloval či zpomaloval a zjevně se snažil vyhnout kontrole. Po chvíli se hlídce podařilo vůz navést k odpočivadlu, které vůz přejel, a nakonec zastavil až v odstavném pruhu.

Vozidlo řídil cizinec středního věku, který nebyl schopen s hlídkou komunikovat. On ani jeho mladší spolujezdec nepředložili žádné osobní doklady ani doklady k vozidlu. Při pohledu do zadní časti vozu, celníci zjistili, že se tam na podlaze choulí dalších deset mladých mužů, s velkou pravděpodobností také cizinců.

Z důvodu bezpečnosti a také věcné nepříslušnosti byla prostřednictvím operačního centra kontaktována Policie ČR. Na místo se nejprve dostavila nejbližší hlídka obvodního oddělení a následně jejich kolegové z oddělení cizinecké policie, kteří si nelegální běžence převzali. Řidiče vzhledem k podezření z možného spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice zajistili policisté z oddělení obecné kriminality.

Obdobný případ řeší právě dnes mobilní hlídka celníků na dálnici D2 u Ladné. V dodávce s rumunskou registrační značkou řidič nelegálně převážel 15 osob nejspíše ze Sýrie. S velkou pravděpodobností se jedná o dalšího převaděče běženců.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky