CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 07.03.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Nelegální migranti z jihu Asie

Sedm nelegálních migrantů z jižní Asie zadrželi jihomoravští celníci na dálnici D2 nedaleko Lanžhota.

V pátek odpoledne kontrolovali jihomoravští celníci vozidla na bývalém hraničním přechodě Lanžhot D2. Jedním z vytipovaných vozů byl český kamion, který se vracel s nákladem z Rumunska zpět do České republiky. Ještě, než se celníci rozhodli zkontrolovat náklad, řidič uvedl, že z nákladového prostoru byly slyšet podezřelé zvuky. Z tohoto důvodu bylo vozidlo navedeno do kontrolní haly k důkladné prohlídce. Z bezpečnostních důvodů byla přivolána i hlídka Policie ČR.

Celníci nejprve zkontrolovali lanka a závěry. Zjistili, že v jednom místě bylo lanko přestřiženo, zajištěno hřebíkem a místo zamaskováno. Plachta poškozena nebyla. Po otevření nákladového prostoru se ukázalo, že v něm nelegálně cestuje sedm osob. Ve spolupráci s policií celníci ověřili jejich totožnost. Jednalo se o čtyři mladé muže z Bangladéše a tři Afgánce.

Řidič uvedl, že o „černých pasažérech“ nevěděl. Naložil prý zboží v Rumunsku, a ještě před hranicemi s Maďarskem zastavil na bezpečnostní přestávku. Pak pokračoval až na parkoviště na dálnici D2 u Lanžhota, kde hluk z nákladového prostoru zaznamenal.

Po provedení nezbytných úkonů celníci předali zadržené osoby kolegům z Policie ČR k dalšímu řízení.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky