CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 31.05.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

"Opravdový" chovatel psů

Vozidlo plné štěňat přepravovaných v rozporu s českými i evropskými předpisy zastavila ke kontrole hlídka jihomoravských celníků.

Minulý týden v noci z úterka na středu kontrolovali celníci vozidla na dálnici D1 ve směru na Prahu. Na parkovišti u čerpací stanice nedaleko Brna si všimli vozidla s maďarskou státní registrační značkou. Přes okénka zavazadlového prostoru zaregistrovali nějaký pohyb a rozhodli se proto vůz zkontrolovat.

Řidič i spolujezdkyně, oba Maďaři, uvedli, že cestují do Nizozemí se svými psy. V nákladovém prostoru se ovšem nacházelo celkem jedenáct zvířat. Jedna dospělá fena Zlatého retrívra, šest štěňat Shiba-Inu a čtyři štěňata Čau-čau ve stáří přibližně dvou až tří měsíců.

Muž nebyl schopen hlídce předložit žádné doklady, které jsou stanoveny evropskými nebo českými předpisy. Jedině fena měla pas zvířete v zájmovém chovu, ale nebyla vakcinovaná. Muž dokonce tvrdil, že všechna štěňata patří této feně. Štěňata neměla doklady, neměla aplikovaný čip a ani nebyla vakcinovaná.

Celníci ve spolupráci s Městskou Policií Brno umístili zvířata dočasně do útulku a řízení s majitelem psů převzala Státní veterinární správa. V konečném důsledku bylo zjištěno, že muž porušil prakticky veškeré předpisy pro převoz zvířat v zájmovém chovu a byla mu uložena pokuta na místě ve výši 10 000 korun. Dále musel zaplatit útulku za dočasnou péči o zvířata částku ve výši 4 000 korun a bylo mu nařízeno psy odvézt zpět do Maďarska.

Zároveň byla informována i veterinární správa v Maďarsku, aby mohla provést potřebnou kontrolu a případná opatření, pokud by se třeba jednalo o tzv. psí množírnu.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky