CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 21.01.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Padělky ve velkém

Padělané zboží v hodnotě téměř 100 milionů korun zadrželi v loňském roce jihomoravští celníci v rámci celního řízení.

Tak jak postupně nastal útlum prodeje padělků na nechvalně známých tržnicích jižní Moravy, přesunula se velká část nákupů „rádoby značkového“ zboží do virtuálního prostřední. Celní oddělení v Brně zaznamenalo poměrně velký nárůst zásilek pro fyzické osoby, které byly zadrženy z důvodu, že zasílané zboží porušovalo některá práva duševního vlastnictví. V roce 2020 se jednalo o 193 případů, prodejní cena originálů by dosáhla částky pěti milionů korun. 

V loňském roce zaznamenali jihomoravští celníci další nový trend, a to dovozy padělaného zboží v rámci kamionové přepravy převážně z Turecka. V řadě případů byly mezi běžným zbožím přepravovány také padělky světoznámých značek. V několika případech se jednalo o hodinky, ale převážnou část tvořily oděvy.

Novinkou byl ovšem dovoz tkanin pro výrobu oděvů se vzorem “kára“ typického pro jednu z věhlasných značek v polovině prosince. V celním prohlášení bylo zboží deklarované jako textil v hodnotě přibližně dvou milionů korun. Důkladnou kontrolou a následným ověřením však celníci zjistili, že 21 793 kusů oděvů a tkanin porušuje práva duševního vlastnictví a prodejní hodnota originálů by přesáhla 44 milionů korun.

Jen v loňském roce řešili jihomoravští celníci 44 takových případů a hodnota zboží byla vyčíslena téměř na 100 milionů korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky