CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 27.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Pohonné hmoty jen do limitu

Stále se opakující případy nelegálního převozu pohonných hmot řeší celníci na jižní Moravě. Přestupci o ně přijdou, a ještě musí zaplatit vyměřenou spotřební daň.

Zákon o spotřebních daních jasně uvádí, že pro osobní spotřebu je možné bez patřičných dokladů převážet pohonné hmoty pouze v běžné nádrži vozidla a k tomu maximálně 20 litrů v kanystru. Tato ustanovení zákona vychází ze směrnice Evropské unie, a proto obdobná pravidla platí i v ostatních státech Evropské unie.

Za posledních několik týdnů jihomoravští celníci řešili šest podobných případů. Všechny se udály na dálnici D2. Jednalo se o řidiče z Bulharska, Maďarska a Rumunska. Vzhledem k vysokým cenám pohonných hmot v České republice, ale i v Německu, kam nejčastěji hříšníci směřovali, si cestou nakoupili levnější naftu a převáželi ji s sebou v několika kanystrech. Protože při kontrole nebyli schopni předložit žádný doklad, který ukládá zákon, celníci pohonné hmoty zajistili.

V celkovém součtu se jednalo o 692 litrů motorové nafty, u které v konečném důsledku bude pravděpodobně rozhodnuto o jejím propadnutí. Každému přestupci byla také vyměřena spotřební daň, jejíž průměrná výše činila přibližně 1000 korun.

Řadu podobných případů řešili také kolegové na severní Moravě, kdy si Češi jezdili nakupovat levnější pohonné hmoty do Polska s několika kanystry. I tyto nákupy se nakonec řidičům nepěkně prodražily.

Obdobné limity pro osobní spotřebu, kdy při převozu není třeba prokazovat zdanění žádným dokladem, stanovuje zákon i pro další výrobky zatížené spotřební daní např. lihoviny, cigarety, pivo apod. – odkaz


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky