CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 28.01.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Součinnostní akce celníků a policistů na jižní Moravě

Prověřování řidičů a jejich případné neuhrazené pokuty za dopravní přestupky se staly hlavním cílem součinnostní kontroly jihomoravských celníků a policistů na dálnici D2.

Od nového roku má celní správa i policie zákonem svěřenou novou kompetenci v oblasti vymáhání neuhrazených pokut za dopravní přestupky. V případě, že kontrolovaná osoba na místě neuhradí svůj dluh, mohou jí celníci a policisté zabránit v odjezdu zadržením registrační značky případně přiložením tzv. „botičky“.

Včera na dálnici D2 příslušníci společně zkontrolovali 70 osobních a nákladních vozidel. Řidiči byli prověření v databázi dlužníků a v šesti případech byly zjištěny nedoplatky za dopravní přestupky. Všichni dlužníci na místě svůj dluh zaplatili a příslušníci tak vybrali 11 521 korun.

Celníci ovšem v rámci kompetence dělené správy vybírají a vymáhají různé pokuty a poplatky udělené jinými státními orgány např. PČR, ČOI, SZPI, ÚOHS a dalšími. V rámci kontrol na silnicích a dálnicích proto prověřují nejen náklad zboží, přepravní doklady a zavazadla, ale i případné nedoplatky řidičů a cestujících.

V loňském roce takto hlídky jihomoravských celníků v terénu zjistily 986 dlužníků a na místě vybraly dlužnou částku ve výši 2 120 804, 66 korun. Nejnižší zaplacený dluh činil jednu korunu a dvacet šest haléřů (vznikl kurzovými rozdíly při platbě) a naopak nejvyšší činil úctyhodných 182 000 korun (pokuta uložená SVS za opakované přestupky).


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky