CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 30.01.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Bez nafty a bez peněz

Pět případů nelegálního převozu nafty v celkovém množství 780 litrů řešili jihomoravští celníci v průběhu měsíce ledna. Poslední dva se staly minulý týden ve čtvrtek a v sobotu.

Stále stejný scénář se odehrává při kontrolách vozidel na silnicích a dálnicích. Řidiči v rozporu se zákonem převáží bez patřičných dokladů pohonné hmoty v množství, které převyšuje limit pro osobní spotřebu. Podle zákona o spotřebních daních je možné pohonné hmoty bez prokázaní zdanění převážet pouze v nádrži vozidla a k tomu jeden dvacetilitrový kanystr. V případě, že toto ustanovení řidiči nedodrží, riskují propadnutí převáženého zboží, a navíc ještě doplacení dlužné spotřební daně.

Podobné limity pro osobní spotřebu bez nutnosti prokázat zdanění platí i pro převoz dalších vybraných výrobků neboli výrobků zatížených spotřební daní – limity. Obdobně platí tato pravidla v rámci cele Evropské unie.

Minulý týden ve čtvrtek zastavili celníci na dálnici D52 ve směru na Mikulov dodávkový vůz Mercedes s polskou státní poznávací značkou. Řidič přiznal, že v nákladovém prostoru přepravuje 130 litrů motorové nafty a jede do Itálie. Při kontrole však celníci našli další desetilitrový kanystr v kabině vozu. Protože řidič nepředložil žádný doklad prokazující zdanění vybraných výrobků nebo doklad o přepravě, celníci zboží zajistili a následně mu bude ještě vyměřena spotřební daň.

Obdobně v sobotu český řidič přijíždějící ze Slovenska po dálnici D2 převážel v rozporu se zákonem 300 litrů motorové nafty. Nejen že o pohonné hmoty v hodnotě přibližně 11 000 korun přišel, bude muset také doplatit dlužnou spotřební daň ve výši přibližně 2 500 korun.

Ve třech dalších případech se jednalo o řidiče ze Slovenska, Maďarska a Rumunska, kteří také převáželi pohonné hmoty v nadlimitním množství 120, 120 a 100 litrů.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky