CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 17.05.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Jihomoravští celníci "vyhmátli" nelegální zaměstnance

Desítky osob nelegálně vykonávající práci a čtyři společnosti, které se na tom podílely, uvízly při poslední kontrole v síti jihomoravských celníků.

Kontroly zaměstnávání občanů Evropské unie a cizinců neboli občanů ze zemí mimo Evropskou unii vykonává celní správa již od roku 2004. Ty spočívají především v ověření, zda osoby vykonávají práci na základě platného pracovněprávního vztahu a v případě cizinců, zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání a platným povolením k pobytu. Dále se zjišťuje, jestli zaměstnavatel nejpozději v den jejich nástupu do zaměstnání oznámil tuto skutečnost Úřadu práce ČR.

V letošním roce jihomoravští celníci při kontrolách zjistili 10 společností, které zaměstnávaly cizince v rozporu se zákonem. To znamená, že neoznámily jejich nástup do zaměstnání a umožnily jim výkon nelegální práce bez platné smlouvy. Jednalo se celkem o 49 osob z Ukrajiny a Mongolska.

Poslední kontrolu celníci realizovali na konci dubna na Vyškovsku. Zjistili 27 osob z Ukrajiny, které pracovaly bez řádné smlouvy. Jejich zaměstnavatelé jim umožnili výkon nelegální práce a současně nesplnili oznamovací povinnost vůči Úřadu práce ČR, a to i přes vydaná zvláštní opatření, která zjednodušila zaměstnávání osob z území Ukrajiny postižené ozbrojeným konfliktem.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky