CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 27.04.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Pozor na doprodej cigaret s "neplatným kolkem"

Několik set krabiček cigaret s již neplatnými „kolky“ zajistili jihomoravští celníci v provozovně v Boskovicích. Prodejce o zboží přijde a bude muset zaplatit pokutu.

Prakticky každý rok dochází k úpravě sazby spotřební daně, kterou jsou zatíženy tabákové výrobky. Změna této sazby se promítne i do kódů tabákových nálepek neboli kolků, a to v podobě změny písmena abecedy. Zákon o spotřební dani stanovuje povinnost značit tabákové výrobky a zakazuje prodej cigaret, které nemají tabákovou nálepku s aktuální sazbou daně.

V loňském roce bylo na nálepkách uvedeno písmeno „G“ a cigarety takto označené bylo možné prodávat pouze do 31. března 2023. Pro letošní rok je stanoveno písmeno “L“. Pokud tedy celníci při kontrole zjistí skladování či prodej cigaret s již neplatnými tabákovými nálepkami, zajistí je a přestupci navíc hrozí pokuta, která je v maximální výši zákonem stanovena na 10 milionů korun.

Minulý týden celníci zaměřili kontroly právě na dodržování zákazu prodeje cigaret s neplatnou tabákovou nálepkou. V provozovně v Boskovicích zjistili, že majitel obchodu skladuje v regálu pod pokladnou několik krabic s různými druhy cigaret. Jednalo se celkem o 503 krabiček cigaret označených tabákovou nálepkou s písmenem „G“, tedy již neplatnou. Muž o své zboží přišel, a ještě bude muset zaplatit pokutu.

Odkaz na Cenový věstník MF ČR částka 24 ze dne 15. 12. 2022 - čl. III - odkaz


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky