CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 01.08.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Výsledky karlovarských celníků za první pololetí 2016

​Karlovarští celníci mají od počátku tohoto roku opět napilno. Nevybírají pouze clo, daně a ostatní poplatky, ale bojují i proti daňovým únikům a provádějí další kontrolní činnosti dle svěřených kompetencí.

Již v prvním pololetí letošního roku vybrali na cle ze zboží dovezeného ze zemí mimo EU přes 12 milionů korun, na spotřební dani, která patří k významným příjmům státního rozpočtu, inkasovali téměř 313 milionů korun.

Dále zajistili přes 115 tisíc kusů nezdaněných cigaret a necelých 18 kg tabáku. Ve skladech skončilo přes 320 litrů lihovin, jejichž majitelé neprokázali jejich řádné zdanění. Zabránili tak celkovému úniku na spotřební dani ve výši bezmála 330 tisíc korun.

Úspěšný půlrok mají za sebou i pracovníci odboru Správy příjmů a vymáhání. Celkově v prvním pololetí tohoto roku vybrali v rámci dělené správy bezmála tři miliony korun.

Při kontrolách zpoplatnění dálnice D6 na úseku od Karlových Varů do Chebu zjistili 221 případů nezaplaceného mýta a 1 013 případů chybějícího dálničního kuponu. Za tyto přestupky uložili řidičům pokuty ve výši 1,2 milionů korun. Přes jednu čtvrtinu z této částky zaplatili řidiči pomocí platebních terminálů, kterými jsou vozidla celní správy vybavena.

Dále Celní úřad pro Karlovarský kraj provedl v různých firmách a provozovnách v Karlovarském kraji 6 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Ve třech případech zjistili výkon činnosti pro zaměstnavatelem bez pracovního povolení. U dalších dvou cizinců nebyla zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce, dána zákona o zaměstnanosti. Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Ukrajiny. Odhalené případy porušení předal celní úřad příslušným institucím k zahájení správního řízení a uložení sankce.

Při kontrolách vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele se karlovarští celníci zaměřovali nejen na tržnice, ale také na kamenné obchody. Zajistili přes čtyři tisíce padělků či napodobenin značkového zboží a pirátských nahrávek na CD a DVD. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků přesáhla 11,5 milionů korun.

V rámci takzvané daňové „KOBRY“ se společně s pracovníky finanční správy a policie podařilo odhalit a zastavit podvody v oblasti krácení daní prostřednictvím obchodů s tabákovými výrobky. Celková škoda na daních dosáhla částky necelé dva miliony korun.


por. Mgr. Lucie Foltová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 263
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: LFoltovaMgr@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky