CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 03.02.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Výsledky karlovarských celníků za rok 2015

​Karlovarští celníci měli v loňském roce opět napilno. Nevybírali pouze clo, daně a ostatní poplatky, ale bojovali proti daňovým únikům a prováděli další kontrolní činnosti dle svěřených kompetencí.

V minulém roce vybrali na cle ze zboží dovezeného ze zemí mimo EU přes 35 milionů korun, na spotřební dani, která patří k významným příjmům státního rozpočtu, inkasovali téměř 650 milionů korun.

Úspěšný rok mají za sebou i pracovníci odboru Správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2015 vybrali v rámci dělené správy bezmála 100 milionů korun. Převzali téměř 18 tisíc rozhodnutí (pokuty Policie ČR, ostatní pokuty, poplatky a předpisy uložené jinými správními orgány). V rámci vymáhání těchto uložených platebních povinností vydali přes dva tisíce exekučních příkazů.

Dále zajistili bezmála půldruhého milionu kusů nezdaněných cigaret různých značek a necelé tři tisíce kilogramů tabáku a tabákových listů. V celních skladech skončilo bezmála 900 litrů lihovin, jejichž majitelé neprokázali jejich řádné zdanění. Celníci dále zajistili téměř čtyři tisíce litrů minerálních olejů. Zabránili tak celkovému úniku na daních a dalších poplatcích ve výši necelých devět milionů korun.

Při kontrolách zpoplatnění dálnice D6 na úseku od Karlových Varů do Chebu zjistili 312 případů nezaplaceného mýta a 2 019 případů chybějícího dálničního kuponu. Za tyto přestupky uložili řidičům pokuty za více než 2,5 milionů korun. Přes jednu třetinu z této částky zaplatili řidiči pomocí platebních terminálů, kterými jsou vozidla celní správy vybavena.

Dále Celní úřad pro Karlovarský kraj provedl v různých firmách a provozovnách v Karlovarském kraji 23 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. V šesti případech byly kontroly pozitivní. V dalších devíti případech nebyla zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce, daná zákonem o zaměstnanosti. Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Ukrajiny. Odhalené případy porušení předal celní úřad příslušným institucím k zahájení správního řízení a uložení sankce.

Při kontrolách vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele se karlovarští celníci loni zaměřovali nejen na tržnice, ale také na kamenné obchody. Zajistili přes 12 tisíc padělků či napodobenin značkového zboží a pirátských nahrávek na CD a DVD. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků přesáhla 67,5 milionů korun.

V loňském roce taktéž úspěšně zafungovala v rámci našeho kraje vzájemná spolupráce s pracovníky policie a finanční správy v rámci takzvané daňové „KOBRY“, kdy se společně podařilo odhalit a zastavit podvody v oblasti krácení daní prostřednictvím obchodů s minerálními oleji a tabákovými výrobky. Celková škoda na daních dosáhla hranice 150 milionů korun.


por. Mgr. Lucie Foltová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 263
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: LFoltovaMgr@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky