CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 13.07.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci bodují při kontrolách EET

Pracovníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj od začátku letošního roku provedli již 217 kontrol zaměřených na dodržování zákona o elektronické evidenci tržeb. Kontrolují nejen restaurace a kamenné obchody, ale i prodejce na tržištích a ve stáncích. Nově přibyly do kontrol EET i letní festivaly a MFF v Karlových Varech, který se uskutečnil v minulém týdnu.
 
Karlovarští celníci od začátku letošního roku ve svém regionu uskutečnili více než 200 kontrolních nákupů, při kterých zjistili v 62 případech porušení zákona o EET.
Nejčastějším pochybením bylo nevystavení účtenky, dále pak nezaslání údajů o evidované tržbě a neumístění informačního oznámení.
Za prohřešky nedodržování zákona o evidenci tržeb karlovarští celníci uložili pokuty ve výši celkem 57 200 korun. Uzavřít provozovnu nebo pozastavit výkon činnosti, což hrozí při závažném porušení zákona o evidenci tržeb, zatím nebyli nuceni.  Kontroly a výsledky karlovarských celníků jsou hodnoceny jako jedny z nejefektivnějších v rámci celé ČR.
 
Celní správa má novou kompetenci – provádět dozor v oblasti elektronické evidence tržeb od 1. 12. 2016, s účinností zákona o evidenci tržeb. Jedná se o sdílenou kompetenci s Finanční správou ČR.
Od 1. 12. 2016 mají povinnost evidovat tržby stravovací a ubytovací služby.
Od 1. 3. 2017 nastala povinnost evidovat tržby také pro velkoobchod i maloobchod. Maloobchod zahrnuje nákup a další prodej nového a použitého zboží prostřednictvím prodejen, stánků, zásilkových domů, podomních a pouličních prodavačů, apod.
Informace k elektronické evidenci tržeb jsou uvedeny na www.etrzby.cz.

Kontroly evidence tržeb nejen karlovarskými celníky budou nadále pokračovat. Tato nová kompetence, stejně jako kontrola hazardu, patří v současné době k jedné z hlavních priorit Celní správy ČR.


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz

Skočit na začátek stránky