CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 30.01.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci bilancují rok 2017

​Karlovarští celníci měli v loňském roce opět napilno. Nevybírali pouze clo, daně a ostatní poplatky, ale bojovali proti daňovým únikům a prováděli kontrolní činnosti dle svěřených kompetencí.
Za minulý rok odvedli do státní pokladny na daních, clech, pokutách a ostatních poplatcích více než 630 milionů korun.
Správa spotřebních daní je pro celníky jednou z priorit. Vybrané spotřební daně z minerálních olejů, lihu, piva a tabákových výrobků a ekologické daně dosáhly výše téměř 500 milionů korun.  Na dani z přidané hodnoty vyinkasovali celníci více než 4 miliony korun.
Úspěšný rok mají za sebou i pracovníci správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2017 vybrali v rámci dělené správy přes 124 milionů korun a provedli téměř 4 700 exekucí v celkové částce více než 26 milionů korun.
Pracovníci správního trestání uložili 342 pokut v celkové výši 1 642 700 Kč. Nejčastěji byly uloženy pokuty za porušení předpisů v oblasti elektronického mýtného a za porušení zákona o evidenci tržeb.
Při dovozu zboží ze zemí mimo EU v rámci celního řízení vybrali celníci na cle téměř 26 milionů korun, z nichž více než 20 milionů odvedli do rozpočtu Evropské unie.
Karlovarští celníci se kromě výběru cla, daní a dalších poplatků zaměřili také na kontrolu tabákových výrobků či značení lihu. Pátrali po zboží uniklém celnímu dohledu, kontrolovali zboží na tržištích i v kamenných obchodech. Dále prováděli kontrolu mýtného, dálničních známek a v souladu s novými kompetencemi také kontrolu elektronické evidence tržeb       a hazardu.
V rámci těchto kontrol pracovníci dohledu zajistili přes 220 tisíc kusů neznačených cigaret, více než 30 kg tabáku a téměř 500 litrů neznačených lihovin. Předmětem zájmu hlídek   bylo také zboží porušující práva duševního vlastnictví. Zajistily padělky textilu, obuvi, kabelek, peněženek, opasků a další napodobeniny značkového zboží. Jejich prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda převyšující 20 milionů korun.
Předmětem kontrol bylo také placení mýtného nebo dálničních známek. Na dálnici D6 na úseku od Karlových Varů do Chebu uložili pracovníci dohledu téměř 1 500 pokut ve výši více než jeden milion tři sta tisíc korun.
V souladu s novými kompetencemi provedli celníci v Karlovarském kraji 384 kontrol zaměřených na dodržování zákona o evidenci tržeb, z nichž byla více než jedna třetina pozitivních a 129 kontrol zaměřených na dodržování zákona o hazardních hrách, u kterých zjistili porušení ve 20 případech.
V rámci aktivní spolupráce s německými kolegy Zoll SRN v příhraničí odhalili karlovarští celníci přes sto případů převozu omamných a psychotropních látek, nebo nebezpečné pyrotechniky, které by na černém trhu dosáhly hodnoty přesahující tři a půl milionu korun.
S ohledem na rozšířené kompetence celní správy lze předpokládat, že i v letošním roce bude dosaženo přinejmenším stejně dobrých výsledků, jako v roce loňském.


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky