CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 15.07.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Celníci v terénu kontrolují i nedoplatky

Celní správa ČR, kromě svých dalších kompetencí, v rámci kontrolní činnosti svých hlídek dohledu také prověřuje, zda kontrolovaná osoba nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost platební povinnosti. Jedná se nejen o dluhy z daní, kdy je správcem celní správa (např. clo, spotřební daň, daň z přidaného hodnoty), ale také o nedoplatky v rámci dělené správy, kdy celní úřady vybírají a vymáhají i pokuty a jiná peněžitá plnění uložené např. Policií ČR, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, Oblastními inspektoráty práce a dalšími orgány a institucemi.

Nedoplatky fyzických osob či daňového subjektu zjistí celníci při kontrolách v terénu pomocí elektronické centrální evidence přeplatků a nedoplatků (CEPAN). Prověřit lze jak občany ČR a právnické osoby, tak i cizince.

Pokud hlídka zjistí u kontrolované osoby nedoplatek, upozorní ji na tuto skutečnost a zároveň ji poučí o možných následcích pro případ neuhrazení dluhu.  Dlužník má možnost nápravu sjednat hned na místě, a to úhradou dlužné částky hotově nebo bezhotovostně prostřednictvím platebního terminálu. Pokud tuto možnost nevyužije, obdrží složenku s potřebnými informacemi pro úhradu a je upozorněn na zákonem stanovenou možnost vymáhat nedoplatek exekučně.

Za první pololetí letošního roku, kdy byla s ohledem na pandemii Coronaviru ještě částečně omezena kontrolní činnost celní správy, prověřily hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj přímo v terénu za pomoci aplikace CEPAN stovky osob a od dlužníků vyinkasovali více než 70 tisíc korun.

V loňském roce, který byl téměř celý poznamenán pandemií, vybrali karlovarští celníci v regionu od kontrolovaných osob, u nichž odhalili nedoplatky, bezmála 103 tisíc korun.


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky