CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 10.11.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci nejen na tržnicích opět zajistili zboží za miliony korun

Karlovarští celníci v boji proti prodeji padělků nepolevují. Od září do začátku listopadu provedli dalších 11 pozitivních kontrol nejen na tržnicích v karlovarském regionu, ale také v kamenných obchodech. 

Zajistili bezmála 7 500 kusů zboží, jehož hodnota by v ceně originálních výrobků dosahovala více než 38 milionů korun. 

Obchodníci na tržnicích i kamenných provozovnách nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Tentokrát se nejednalo pouze o obvyklé komodity jakými jsou např. textil a obuv, kabelky, batohy či galanterní zboží, ale také hodinky, dále pak různé parfémy, prací prášky či WC tablety, nově se pak na pultech objevily například hřebeny, u nichž vzniklo podezření, že se jedná o zboží porušující práva duševního vlastnictví. 

V nastávajícím předvánočním období se celníci ještě častěji setkávají s padělky hraček, které jsou od originálů velmi vzdálené, především svojí kvalitou. Často se stává, že po rozbalení bývají hračky nejen špinavé, zapáchají, ale také se ulamují jejich části, vyčnívají z nich různé kusy drátů, ostrých plastů, či odpadávají nekvalitně přišité součásti.

Kontroly celníků jsou zaměřeny nejen na ochranu práv majitelů ochranných známek, ale také na ochranu spotřebitele, zdraví osob i životního prostředí. Zajištěním hraček tak celníci chrání i naše nejmenší spotřebitele, k nimž se nekvalitní hračky, kterými by se mohly při hře dokonce zranit, nedostanou.

Všechny zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. Celníci případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj. Pokud by se prokázalo, že se jedná o padělky, hrozí pachatelům přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, bude zboží zlikvidováno.

Od začátku letošního roku zabránili příslušníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj prodeji téměř 13 tisíc padělků či napodobenin zboží, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 55 milionu korun.


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky