CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 03.02.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci bilancují rok 2021


Karlovarští celníci, i přes omezení ekonomiky a kontrolní činnosti v souvislosti s pandemií koronaviru, vybrali v loňském roce na cle, daních a dalších poplatcích, včetně dělené správy, téměř 800 milionů korun. 
Nejvýraznější podíl na této částce činil výběr spotřebních daní, kdy celníci vyinkasovali v roce 2021 na spotřebních daních z minerálních olejů, vína, piva, lihu či tabáku téměř 500 milionů korun. Inkaso v rámci ekologických daní činilo téměř 30 milionů korun.  
Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali clo ve výši více než 83 milionů korun, bezmála 63 milionů korun z této částky bylo odvedeno na účet EU. 
Téměř 13 milionů korun vybrali karlovarští celníci na pokutách.   

Pracovníci právního oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj projednali ve správním řízení více než 230 případů a uložili 197pokut, ve výši 1,1 milionu korun.  
Úspěšný rok mají za sebou i pracovníci správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2021 vybrali v rámci dělené správy téměř 200 milionů korun. 
 
Kromě výběru cla, daní a dalších poplatků se celníci zaměřili také na kontrolu vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele. Předmětem zájmu hlídek nebyly jen tržnice, ale i kamenné prodejny. Přestože byly v souvislosti s pandemií omezeny kontroly i počty pracovníků při kontrolách, zajistili karlovarští celníci více než 1 300 litrů nezdaněných   lihovin, téměř 60 tisíc kusů neznačených, nebo nesprávně značených cigaret a bezmála 12 kg tabáku. Zabránili tak daňovému úniku ve výši více než 400 tisíc korun. 

V rámci kontrol ochrany práv duševního vlastnictví zabránili celníci v regionu prodeji bezmála 14 tisíc kusů zboží, u kterého vzniklo podezření, že tato práva porušuje a jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 60 milionu korun.
Obchodníci na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách, nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Nejednalo se pouze o obvyklé komodity jakými jsou např. textil               a obuv, kabelky, batohy či galanterní zboží, ale také hodinky, dále pak různé parfémy, prací prášky, rostlinné postřiky, či WC tablety. Stále častěji se na pultech objevují hračky,             u nichž vzniklo podezření, že se jedná o zboží porušující práva duševního vlastnictví.   Především v předvánočním období se celníci častěji setkávali s padělky hraček, které jsou od originálů velmi vzdálené, především svojí kvalitou. Často se stává, že po rozbalení bývají hračky nejen špinavé, zapáchají, ale také se ulamují jejich části, vyčnívají z nich různé kusy drátů, ostrých plastů, či odpadávají nekvalitně přišité součásti. 
Kontroly celníků jsou zaměřeny nejen na ochranu práv majitelů ochranných známek, ale také na ochranu spotřebitele, zdraví osob i životního prostředí. Padělky se díky celníkům ke konečným kupujícím nedostaly, stejně jako nekvalitní a nebezpečné hračky k našim nejmenším spotřebitelům.  

Jednou z mnoha dalších kompetencí Celní správy České republiky je kontrola provozování hazardních her. Pracovníci oddělení dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Karlovarský kraj vykonávají dozor v oblasti provozování hazardních her podle zákona o hazardních hrách a souvisejících předpisů. Zaměřují se jak na legální, tak i na nelegální provozování hazardních her. Zatímco nelegálního hazardu v Karlovarském kraji v poslední době výrazně ubylo, přibylo případů, kdy se porušení zákona dopouštějí provozovatelé hazardních her legálních. Z celkového počtu 32 provedených kontrol v karlovarském regionu od začátku loňského roku prokázali karlovarští celníci ve 14 případech legálním provozovatelům pochybení. Nejčastěji se jednalo o nedodržení povinností souvisejících s identifikací a evidencí návštěvníků herního prostoru, čímž byla mimo jiné umožněna účast na hazardní hře i osobám bez platné registrace a na cizí uživatelské konto, či vstup do herního prostoru osobám mladším 18 let. 

Další z kompetencí celní správy jsou kontroly v oblasti zaměstnávání cizinců. V roce 2021 provedli celníci v karlovarském regionu 25 kontrol, při kterých u 39 osob zjistili, že nemají potřebná povolení k pracovní činnosti. 

Pracovníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj se také podílejí na spolupráci s celními orgány SRN v rámci programu COOPERATION DE, kde je hlavní náplní kontrol především odhalovaní přepravy omamně psychotropních látek a dalšího nebezpečného zboží. Kontroly provádějí karlovarští celníci společně s německými kolegy, a to na území obou států. Společně v loňském roce zajistili bezmála 200 kusů pyrotechniky vysokého stupně nebezpečnosti – stupeň 4 a opakovaně zajistili menší množství omamně psychotropních látek, nejčastěji se jednalo o metamfetamin, známý jako pervitin. 

V neposlední řadě celníci provádějí také součinnostní kontroly s ostatními orgány v regionu. Tyto společné kontroly v omezeném množství a za dodržovaní všech nařízených opatření probíhaly i v loňském roce, ať už jednalo o kontroly ve spolupráci s Policii ČR, Finančním úřadem v Karlových Varech, Českou obchodní inspekci, Krajskou veterinární správu a dalšími institucemi. 



nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky