CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 21.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci kontrolovali tabákové nálepky

V prvním dubnovém týdnu provedli příslušníci Celní správy České republiky celorepublikovou kontrolní akci s názvem „OHAŘ III“, zaměřenou především na značení tabákových výrobků. V souvislosti se změnou sazby spotřební daně došlo ke změně tabákové nálepky, kde se označení z písmene „F“ změnilo na písmeno „G“.

Do kontrolní akce se zapojili také karlovarští celníci, provedli 17 kontrol, z nichž bylo 8 pozitivních. Zajistili téměř čtvrt milionu nesprávně značených cigaret. Při kontrolách využili i služebního psa se specializací na vyhledávání tabákových výrobků. 

Hlídky se zaměřily na kontroly v příhraničních oblastech, kamenných provozovnách a tržnicích. V rámci celostátní akce zajistili karlovarští celníci právě ve svém regionu největší počet tabákových výrobků značených nesprávným způsobem (neplatnou tabákovou nálepkou), a to bezmála 240 000 kusů. V jedné z kamenných prodejen na tržnici ve Svatém Křiži na Chebsku zajistili celníci více než 200 tisíc kusů nesprávně značených cigaret. Prodejci cigarety ukrývali nejen v regálech či pod pulty mezi dalším zbožím, ale také ve skladech v různých skříňkách, kde tabákové výrobky právě odhalil náš služební pes Green, nebo v papírových krabicích i od jiného zboží, či igelitových taškách. 

Obchodníci mohli tabákové výrobky s tabákovou nálepkou s nižší sazbou daně označenou písmenem „F“ skladovat či prodávat do 31. března 2022. Od začátku dubna bylo možné skladovat a prodávat pouze tabákové výrobky s novým označením písmenem „G“, se správnou výší spotřební daně. Zajištěné cigarety značené nesprávným způsobem budou zničeny pod celním dohledem. 
  
Dále se během kontrolní činnosti karlovarští celníci zaměřili na kontroly zdanění a značení lihovin nabízených k prodeji. Kontrolovaní prodejci nepředložili k bezmála 120 lahvím alkoholu doklady prokazující jejich zdanění. Příslušníci dohledu zboží zajistili. 

Porušení subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení. 


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky