CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 08.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci zajistili zboží za téměř 20 milionů korun


Karlovarští celníci v boji proti prodeji padělků nepolevují. V květnu zajistili zboží porušující práva duševního vlastnictví v hodnotě bezmála 20 milionů korun. 


V průběhu měsíce května proběhla akce „KOSA“ zaměřená na prodej zboží podezřelého z porušování práv duševního vlastnictví. Příslušníci odboru Dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj provedli ve svém regionu 20 kontrol, z nichž bylo 17 pozitivních. 

Tentokrát zaměřili svou pozornost na areál tržiště Svatý Kříž na Chebsku a Lipový Dvůr v katastru obce Aš. Za celý měsíc květen při kontrolách zajistili bezmála 2 500 kusů zboží, jež vykazovalo znaky padělků, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 20 milionů korun. 

Obchodníci v prostorách před stánky i v nich nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Nejčastěji se jednalo o textil, obuv, kabelky, batohy, opasky, hodinky či brýle, ale čím dál častěji se celníci setkávají i s dalším zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví, jakými jsou například padělky rostlinných postřiků. Zajistili 60 litrů herbicidních přípravků ROUNDUP, jež se nacházely v různých velikostech spotřebitelského balení, od 1 litru až po pětilitrové kanystry. Z výsledků kontrol je patrné, že se nejedná pouze o podezření z porušení práv duševního vlastnictví, ale vzhledem k tomu, že celníci zajistili chemický přípravek, který není originálním zbožím, existuje zde riziko poškození nejen životního prostření, ale také zdraví osob, jež s přípravkem manipulují.  

Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží, opakovaně ho nabízejí. Všechny zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno. Celníci budou v kontrolách nejen na tržnicích pokračovat i nadále.



nprap. Lenka Havelková
tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky