CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 18.01.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Nebezpečná pyrotechnika, neznačené tabákové výrobky


V rámci realizace součinnostní kontrolní akce COOPERATION (DE) bylo na konci minulého týdne karlovarskými a německými celníky zajištěno 180 ks nebezpečné pyrotechniky   a 1 600 kusů neznačených tabákových výrobků.

Příslušníci oddělení dohledu nad subjekty ve spolupráci s příslušníky Hauptzollamt Chemnitz prováděli kontroly na pozemních komunikacích. Při této činnosti byli vytipováni na území ČR občané SRN, kteří směřovali osobním automobilem do Německa. 

Ve čtvrtek 13.1.2022 na základě této spolupráce zajistili němečtí kolegové u jednoho z občanů 1 600 kusů neznačených cigaret. 

V pátek 14.1.2022 zajistili němečtí celníci v jednom případě 40 ks zábavné pyrotechniky vysokého stupně nebezpečnosti – stupeň 4, ve druhém případě se jednalo dokonce o 140 kusů stejně nebezpečné pyrotechniky. 

U dalšího občana, který byl vytipován na území ČR a směřoval pěšky do Německa, zajistili celníci celkem 30 gramů metamfetaminu, známého jako pervitin. 

Případy budou nadále řešit němečtí kolegové dle vlastní legislativy.  

Celní úřad pro Karlovarský kraj díky své poloze spolupracuje v rámci „Cooperation DE“ hned s několika německými celními úřady, které mají danou vlastní oblast působnosti, odpovídající úsekům hranic s hraničními přechody. Přeshraniční spolupráce mezi českými a německými celními orgány trvá bezmála již 10 let a je velmi úspěšná. 

Kontrolní činnost je zaměřená především na odhalování nelegální přeshraniční přepravy zboží zatíženého spotřební daní, např. tabák, tabákové výrobky, alkohol, lehké topné oleje a současně na zboží, které podléhá zákazům a omezením (mimo jiné např. omamně psychotropní látky, pyrotechnika atd.). Kontroly se provádí nejen na pozemních komunikacích, ale také v okolí tržnic, či ve vlacích, a to na území obou států. 


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky