CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 18.08.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Zajištěný alkohol, cigarety i tabák

Karlovarští celníci zajistili při kontrolách provozoven od začátku prázdnin 170 litrů alkoholu, více než 17 000 kusů cigaret či zahřívaného tabáku a téměř 800 g tabáku do vodní dýmky.   

Příslušníci celní správy provádějí v rámci svých kompetencí mimo jiné kontroly zaměřené na ochranu vnitřního trhu a spotřebitele. Karlovarští celníci nejsou výjimkou a kontrolují skladování a prodej zboží nejen na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách a prodejnách. Nejčastěji se při kontrolách setkávají s prodejem výrobků porušujících práva duševního vlastnictví, prodejem neznačených či nesprávně značených tabákových výrobků, nebo prodejem alkoholu bez dokladů. 

Tentokrát příslušníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj zaměřili svou pozornost právě na prodej lihovin a tabákových výrobků. Kontrolovali nejen značení alkoholu kontrolními páskami, ale také to, zda prodejci mají k těmto vybraným výrobkům doklady prokazující jejich zdanění a zda jsou tabákové výrobky správným způsobem značeny.    

Od začátku prázdnin provedli 28 kontrol, z nichž byla téměř polovina pozitivních, při nichž zajistili v prodejnách karlovarského regionu 325 lahví (170 litrů) alkoholu. Kontrolované osoby nepředložily k zajištěným lihovinám doklady prokazující jejich zdanění v souladu s ustanovením zákona o spotřebních daních.

Hlídky se také zaměřily na kontroly prodeje tabákových výrobků. Zajistili více než 17 000 kusů cigaret a zahřívaného tabáku, jež byly značeny neplatnou tabákovou nálepkou, či nebyly značeny vůbec a při poslední kontrole našli téměř 800 g tabáku ke kouření do vodní dýmky bez tabákové nálepky. Zboží prodejci ukrývali nejen v regálech či pod pulty mezi dalším zbožím, ale také ve skladech v různých skříňkách a regálech, kde tabákové výrobky odhalil i náš služební pes Green, který se se svou psovodkou na některých kontrolách také podílel.  

Obchodníci mohli tabákové výrobky s tabákovou nálepkou s nižší sazbou daně označenou písmenem „F“ skladovat či prodávat do 31. března 2022. Od začátku dubna bylo možné skladovat a prodávat pouze tabákové výrobky s novým označením písmenem „G“, se správnou výší spotřební daně. U zahřívaného tabáku byla lhůta skladování a prodeje do 30.6.2022. Zajištěné cigarety i tabák budou zničeny pod celním dohledem. 
  
Porušení subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení.


nprap. Lenka Havelková
tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky