CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 08.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci bilancují rok 2022

Karlovarští celníci vybrali v loňském roce na cle, daních a dalších poplatcích, včetně dělené správy, téměř 900 milionů korun, o více než 100 milionů korun oproti roku 2021.
Nejvýraznější podíl na této částce činil výběr spotřebních daní, kdy celníci vyinkasovali v roce 2022 na spotřebních daních z minerálních olejů, vína, piva, lihu či tabáku téměř 600 milionů korun. Inkaso v rámci ekologických daní činilo téměř 30 milionů korun.  
Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali clo ve výši více než 60 milionů korun, bezmála 46 milionů korun z této částky bylo odvedeno na účet EU. 
Příslušníci právního oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj projednali ve správním řízení více než 280 případů a uložili 203 pokut ve výši 7,2 milionu korun.  
Úspěšný rok mají za sebou i pracovníci správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2022 vybrali v rámci dělené správy téměř 200 milionů korun.  
Karlovarští celníci se kromě výběru cla, daní a dalších poplatků zaměřili také na kontrolu značení tabákových výrobků či značení lihu, pátrali po zboží uniklém celnímu dohledu, kontrolovali zboží na tržištích i v kamenných obchodech. Předmětem zájmu hlídek byla také nelegální přeshraniční přeprava zboží, dále celníci prováděli kontrolu mýtného, nelegální zaměstnanosti, hazardu a další činnosti v rámci svých kompetencí.
Při více než 70 kontrolách různých prodejen zajistili karlovarští celníci bezmála 800 litrů nezdaněných lihovin a téměř 290 tisíc kusů neznačených, nebo nesprávně značených cigaret, a bezmála 7 kg tabáku. 

V rámci kontrol ochrany práv duševního vlastnictví zabránili celníci v regionu prodeji bezmála 14 tisíc kusů zboží, u kterého vzniklo podezření, že tato práva porušuje. Prodejem takového zboží by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 70 milionu korun.

Obchodníci na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách, nabízeli zboží jako originály světoznámých značek. Nejednalo se pouze o obvyklé komodity, jakými jsou např. textil             a obuv, kabelky, batohy či galanterní zboží světoznámých značek, ale také hodinky, různé parfémy, prací prášky, rostlinné postřiky, či WC tablety. Stále častěji se na pultech objevují také hračky, u nichž vzniklo podezření, že se jedná o zboží porušující práva duševního vlastnictví. Padělky hraček bývají od originálů velmi vzdálené, a to především svojí kvalitou. Často se stává, že po rozbalení bývají hračky nejen špinavé, zapáchají, ale také se ulamují jejich části, vyčnívají z nich různé kusy drátů, ostrých plastů, či odpadávají nekvalitně přišité součásti. Hračky tak mohou být nejen zdravotně závadné, ale až životu nebezpečné, a to především pro naše nejmenší spotřebitele.  

Jednou z mnoha dalších kompetencí Celní správy České republiky je kontrola provozování hazardních her. Příslušníci oddělení dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Karlovarský kraj vykonávají dozor v oblasti provozování hazardních her podle zákona o hazardních hrách a souvisejících předpisů. Zaměřují se jak na legální, tak i na nelegální provozování hazardních her. Zatímco nelegálního hazardu v Karlovarském kraji v poslední době výrazně ubylo, přibylo případů, kdy se porušení zákona dopouštějí provozovatelé hazardních her legálních. Z celkového počtu 37 provedených kontrol v karlovarském regionu od začátku loňského roku prokázali karlovarští celníci legálním provozovatelům pochybení ve 20 případech. Nejčastěji se jednalo o nedodržení povinností souvisejících s identifikací a evidencí návštěvníků herního prostoru, čímž byla mimo jiné umožněna účast na hazardní hře i osobám bez platné registrace a na cizí uživatelské konto, či vstup do herního prostoru osobám mladším 18 let. 

V rámci kontrol zpoplatněných komunikací provedli na pozemních komunikacích více něž 600 kontrol, z nichž bezmála třetinu postoupili ke správnímu řízení a na místě vybrali pokuty přesahující 500 tisíc korun. 

Další z kompetencí celní správy jsou kontroly v oblasti zaměstnávání cizinců. V roce 2022 provedli celníci v karlovarském regionu 48 kontrol, při kterých u 43 osob zjistili, že nemají potřebná povolení k pracovní činnosti. 

Příslušníci dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj se také podílejí na spolupráci s celními orgány SRN v rámci programu COOPERATION DE. Hlavní náplní kontrol je především odhalovaní přepravy omamně psychotropních látek a dalšího nebezpečného zboží. Kontroly provádějí karlovarští celníci společně s německými kolegy, a to na území obou států. Společně v loňském roce zajistili bezmála 800 kusů nebezpečné pyrotechniky a opakovaně zajistili menší množství omamně psychotropních látek, nejčastěji se jednalo o metamfetamin, známý jako pervitin. 

V neposlední řadě celníci provádějí také součinnostní kontroly s ostatními orgány, např. ve spolupráci s Policií ČR, Finančním úřadem v Karlových Varech, Českou obchodní inspekcí, Krajskou veterinární správou a dalšími institucemi. Od září r. 2022 do začátku r. 2023 se karlovarští celníci také podíleli na kontrolách slovenských hranic, zaměřených na nelegální přechod migrantů.


nprap. Lenka Havelková
zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky