CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 01.03.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Kontroly nelegálního zaměstnávání cizinců

Kontrola zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí, kterou Celní správa ČR vykonává, a to již od vstupu do Evropské unie. Cílem je odhalení nelegální práce cizinců, jejímž důsledkem je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění.

Také karlovarští celníci v rámci svých kompetencí provádí kontroly zaměstnávání cizinců ve svém regionu. V loňském roce provedli 40 kontrol, z nichž byla více než třetina pozitivních, za první dva měsíce letošního roku uskutečnili prozatím 6 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců.  

Kontroly provádí příslušníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj ve většině případů na vytipovaných stavbách, kde často cizinci pracují jako pomocní dělníci. Dále se zaměřují také na restaurační zařízení, v nichž nejčastěji pracovníci (cizinci) pracují na pozici obsluhy, nebo v zázemí restaurace, kde vykonávají pozici kuchař, či pomocná síla v kuchyni. Čím dál častěji se celníci setkávají s pracujícími cizinci při kontrolách tzv. „salónů krásy“, které nabízejí kosmetické služby či modelace nehtů a další činnosti. 

Nejčastěji jsou při kontrolách zjištěna porušení, kdy pracovníci pracují bez povolení k zaměstnání, nebo nebyla dodržena informační povinnost zaměstnavatele vůči úřadu práce, či pracovníci vykonávají práci mimo pracovně právní vztah (bez pracovní smlouvy či dohody o provedení práce). Nejedná se vždy pouze o cizince pocházejících ze zemí EU, stále častější se setkáváme s cizinci z tzv. „třetích zemí“, kteří nemají patřičná povolení. Nejsou ojedinělé případy, kdy cizinci vykonávají práci nejen bez platné pracovní smlouvy, či povolení k zaměstnání, ale dokonce nemají ani povolení k pobytu. 

Zaměstnavatelům, kteří cizince zaměstnávají nelegálně, hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun. 

Odhalená porušení postupuje celní úřad na příslušné Oblastní inspektoráty práce pro Plzeňský a Karlovarský kraj, jež jsou kompetentní k zahájení správního řízení.




nprap. Lenka Havelková
tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky