CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Jihlavě 04.05.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Automobilová soutěž – Řidič Vysočiny

V sobotu 30. dubna 2016 proběhl jubilejní 20. ročník soutěže Řidič Vysočiny v Jihlavě. Spolu s hlavními pořadateli Jihlavskými listy a Policií České republiky, se této akce zúčastnil i Celní úřad pro Kraj Vysočina.

Přihlásit se mohli řidiči z celé České republiky a projet 70 kilometrů trasy vedoucí po Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku, s devíti průjezdními kontrolami, se rozhodlo 60 dvoučlenných posádek. Jelo se za plného provozu. Na řidiče čekalo plnění úkolů, které měly přímou souvislost s prevencí dopravní nehodovosti, dodržováním pravidel silničního provozu, nebo poskytnutím první pomoci zraněným při autohavárii.

Jízdní dovednosti musely posádky prokázat už ve speciálním rychlostním slalomu při startu, který proběhl na parkovišti Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Projet vytyčenou trasu bez ztráty bodů se mnohým nepodařilo a body se strhávaly i během závodu. Pořadatelé totiž měli na závodníky připraveny maskované hlídky s radary a dodržet předepsanou rychlost na komunikaci mimo obec i při průjezdu obcí byl u některých soutěžících problém. Do cíle závodu v areálu Hasičského záchranného sboru v Jihlavě dojely všechny posádky v pořádku.

Zde si návštěvníci i soutěžící mohli prohlédnout techniku a ukázky práce celníků. Velkou pozornost dospělých, ale hlavně dětí, vzbudila ukázka činnosti psovoda a jeho čtyřnohých kolegů Fina a Dennyho. K shlédnutí byl při činnosti velkokapacitní mobilní rentgen a  ty odvážné vyvezla vysokozdvižná plošina  do několikametrové výšky. Celníci zároveň předvedli svůj vozový park i speciálně upravené vozidlo pro kontrolu placení mýtného. V prezentačním stanu celního úřadu si veřejnost mohla prohlédnout padělky, exponáty CITES a seznámit se všemi kompetencemi celní správy.

Svou práci a techniku prezentovali také hasiči, Policie ČR, Městská policie a BESIP. Vyhlášení vítězů proběhlo v  odpoledních hodinách. Krásné slunečné počasí bez deště, dobrá nálada, potlesk pro vítěze a soutěžící a hlavně spokojenost všech -  to byl bonus pro všechny organizátory. Už teď se všichni těší na 21. ročník.


por. Bc. Hana Semorádová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 403
mobil: +420 601 587 507
fax: +420 567 310 050
e-mail: h.semoradova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky