CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 31.01.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Celní úřad pro Kraj Vysočina důsledně bojuje s nelegálním hazardem

Celní správa úspěšně bojuje s nelegálním hazardem a v rámci České republiky je po Praze a Brnu v tažení proti němu nejaktivnější Celní úřad pro Kraj Vysočina.

V úterý odvezli celníci do svého sídla ve Stříteži u Jihlavy pět nedovoleně provozovaných výherních hracích přístrojů z Bystřice nad Pernštejnem a týden předtím stejný počet nelegálních automatů ze Ždírce nad Doubravou. Většinou se jednalo o takzvané kvízomaty, které se naoko tváří jako vědomostní hry, ale přitom připisují finanční výhru, či prohru a naplňují tím definici zákona o hazardních hrách.

Za rok 2018 provedli celníci na Vysočině 70 kontrol hazardu a odhalili 32 nelegálních heren. V nich zajistili dohromady 136 nepovolených výherních automatů. Několik heren celníci „vyčistili" od nelegálních hracích přístrojů opakovaně a například v krajské metropoli Jihlavě se jim podařilo během loňského roku z deseti heren nelegální hazard téměř vymýtit.

Oddělení Dohledu nad subjekty se zároveň intenzivně věnuje kontrolám elektronické evidence tržeb a nelegální zaměstnanosti. Za loňský rok bylo provedeno 892 kontrol EET se zjištěním 166 porušení. A z 375 zkontrolovaných cizinců jich 61 vykonávalo práci nelegálně.

Mobilní hlídky na silnicích se zaměřují na kontroly výrobků, podléhajících spotřební dani. Zajistili při nich 470 tisíc kusů cigaret, 30 tisíc litrů minerálních olejů, 1,2 tisíce litrů lihovin (se souhrnným únikem na SPD 1,34 mil. Kč) a také bezmála 3 tisíce kusů padělků. Policii pak předali čtyři zachycené běžence.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě mobilní hlídky celníků kontrolují řidiče nákladních vozidel, zda dodržují dobu jízdy, odpočinku a stanovené bezpečnostní přestávky. Porušení zjistili u 29 řidičů. Rozdali pokuty v úhrnné výši 362 tisíc korun, uložili kauce ve výši 145 tisíc korun a vybrali správní poplatky ve výši 290 tisíc korun za vystavení náhradního povolení. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nevedení záznamů o době řízení, jiné práci nebo pracovní pohotovosti, ale i jízda na kartu jiného řidiče.

Předmětem kontrolní činnosti na dálnici je také úhrada mýtného a dálničních kuponů. Za loňský rok zjistily hlídky ze Stříteže v tomto směru více než 2 tisíce porušení a uložily za ně dohromady pokuty v hodnotě 2,172 milionu korun. Další 2 miliony korun vybrali celníci na D1 od dlužníků na nezaplacených pokutách a poplatcích evidovaných v centrální databázi. V tomto úsilí je Vysočina v rámci Celní správy České republiky na prvním místě.

Na účty tzv. dělené správy, vybírající a vymáhající poplatky a pokuty uložené jinými státními institucemi byla v roce 2018 připsána suma bezmála 78 mil. korun. Oddělení Správy příjmů rozeslalo 5732 vyrozumění o nedoplatku a vystavilo 2250 potvrzení o bezdlužnosti. Oddělení Vymáhání vydalo loni 8169 exekučních příkazů, což je o tisícovku více než v roce předešlém.

Výběrem spotřebních daních naplnili celníci z Vysočiny státní kasu částkou 222 milionů korun (o 20 mil. Kč více než loni), přičemž její tři čtvrtiny tvoří daň z piva. Významnou část zatíženosti daňového odboru tvoří zpracování nároku na vrácení spotřební daně pro zemědělce, který se uplatňuje na rostlinnou i živočišnou výrobu. Celní úřad pro Kraj Vysočina vrátil na základě uplatněných nároků loni zemědělcům 356,5 mil. korun.

Při dovozu zboží z tzv. třetích zemí, tedy zemí, které nejsou členy Evropské unie, bylo v roce 2018 na Vysočině vybráno clo ve výši téměř 123 milionů korun.


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
fax: +420 567 310 050
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky