CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 07.02.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Ohlédnutí Celního úřadu pro Kraj Vysočina za rokem 2019

Celní úřad pro Kraj Vysočina sídlí na strategickém místě u dálničního exitu 112. Jeho mobilní hlídky spravují 85 kilometrů D1 a přímo do areálu celního úřadu ve Stříteži u Jihlavy za loňský rok ke kontrolám přivedly přes tři tisíce vozidel.

Zajištěno bylo bezmála 140 tisíc kusů cigaret, 17,6 tun tabáku, 1400 litrů minerálních olejů a 700 litrů lihovin bez řádného prokázání jejich zdanění. Zabráněno tak bylo daňovým únikům ve výši 41 milionů korun.

Při pátrání po zboží uniklému celnímu dohledu odhalili celníci z Vysočiny čtyři a půl tisíce tablet s anabolickým účinkem, 1,6 kilogramů marihuany, 38 gramů amfetaminu a 161 gramů kokainu, většinou ve vozidlech účastníků hudebních festivalů.

Za rok 2019 celníci v regionu zajistili přes čtyři tisíce výrobků pro podezření z porušení práv k ochranným známkám nebo průmyslovým vzorům. Škoda, která by majitelům práv duševního vlastnictví, způsobená prodejem tohoto zboží, vznikla, by dosahovala částky téměř 3,4 milionu korun. Mezi nejčastějšími zajištěnými komoditami bylo vedle textilu a obuvi drogistické zboží.

V oblasti potírání nelegálního hazardu bylo loni odhaleno 16 nelegálních heren a zabaveno 48 nepovolených hracích přístrojů. 

Ve stavebnictví, průmyslové výrobě, zemědělství, ale i ve službách kontroloři z Celního úřadu pro Kraj Vysočina prověřili 485 cizinců. 140 jich pracovalo bez platného pracovního povolení, 8 bez povolení k pobytu a v případě 72 zaměstnanců jejich zaměstnavatel zanedbal oznamovací povinnost vůči úřadu práce.

V rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě mobilní hlídky celníků kontrolují řidiče nákladních vozidel, zda dodržují dobu jízdy, odpočinku a stanovené bezpečnostní přestávky. Porušení zjistili u 41 řidičů a dopravců. Rozdali pokuty v úhrnné výši 84 tisíc korun, uložili kauce ve výši 629 tisíc korun a vybrali správní poplatky ve výši 220 tisíc korun za vystavení náhradního povolení. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nevedení záznamů o době řízení, jiné práci nebo pracovní pohotovosti, ale i jízda na kartu jiného řidiče.

V kontrolovaném úseku dálnice D1 v působnosti Celního úřadu pro Kraj Vysočina uložili celníci 1050 pokut za porušení v oblasti elektronického mýta v celkové výši těsně přesahující milion korun. Za chybějící dálniční kupón pokutovali řidiče v 1438 případech a zinkasovali téměř 1,5 milionu korun. 

Dalších 2,3 milionu korun vybrali celníci od dlužníků na nezaplacených pokutách a poplatcích evidovaných v centrální databázi. V tomto úsilí je Vysočina v rámci Celní správy České republiky na prvním místě.

Na účty tzv. dělené správy, vybírající a vymáhající poplatky a pokuty uložené jinými státními institucemi byla v roce 2018 připsána suma bezmála 52 mil. korun. Oddělení Správy příjmů rozeslalo 5438 vyrozumění o nedoplatku a vystavilo 1932 potvrzení o bezdlužnosti. Oddělení Vymáhání vydalo loni 8210 exekučních příkazů, což je přibližně stejně jako v roce předešlém.

Výběrem spotřebních daních naplnili celníci z Vysočiny státní kasu částkou 232 milionů korun (o 10 mil. Kč více než v roce 2018), přičemž její tři čtvrtiny tvoří daň z piva. Významnou část zatíženosti daňového odboru tvoří zpracování nároku na vrácení spotřební daně pro zemědělce, který se uplatňuje na rostlinnou i živočišnou výrobu. Celní úřad pro Kraj Vysočina vrátil na základě uplatněných nároků loni zemědělcům 157 mil. korun.

Při dovozu zboží z tzv. třetích zemí, tedy zemí, které nejsou členy Evropské unie, bylo v roce 2019 na Vysočině vybráno clo ve výši téměř 113 milionů korun (o 10 mil. korun méně než v roce předešlém). Při kontrole zboží po jeho propuštění zjistili celníci z Vysočiny 11 pozitivních zjištění a souhrnný únik na cle v hodnotě 37,3 milionu korun.  

 


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky