CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 25.02.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Z nelegálně pracujícího se vyklubal celostátně hledaný

​Pět nelegálně pracujících zahraničních dělníků odhalila mobilní hlídka Celního úřadu pro Kraj Vysočina na staveništi v Havlíčkově Brodě. Jeden z nich byl dokonce celostátně hledaný.

Při vstupu celníků na staveniště zahodili tito zaměstnanci pracovní pomůcky a pokusili se utéct, nebo se schovat v jednotlivých budovách. Když ale zjistili, že jsou obklíčeni, shromáždili se na výzvu u stavebních buněk a podrobili se kontrole. Kontrolou jejich totožnosti bylo zjištěno, že čtyři jsou Ukrajinci, kteří vykonávali práci bez platného pracovního víza a pracovního povolení. Pátá osoba u sebe žádné doklady neměla, při její lustraci přes Operační centrum Policie ČR bylo zjištěno, že se jedná o moldavského státního příslušníka, který je v celostátním pátrání pro násilný trestný čin loupeže. Všech pět cizinců přivolaná hlídka cizinecké policie eskortovala k dalšímu šetření na služebnu PČR v Jihlavě.

Další čtyři nelegálně pracující Ukrajinci a jeden Moldavan byli odhaleni na staveništi v Jihlavě, dvě osoby moldavské státní příslušnosti pak vykonávaly stavební činnost bez platných povolení v Telči.

Od začátku roku 2020 celníci v regionu Vysočina navíc zjistili dalších 23 cizinců, u nichž jejich zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči příslušné pobočce Úřadu práce. Za nesplnění informační povinnosti může být zaměstnavatelům uložena pokuta až 100 000 Kč. Tomu, kdo umožní výkon nelegální práce, lze uložit pokutu v maximální výši 10 milionů korun.

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců je jedna z mnoha kompetencí celní správy. Celníci při ní ověřují, zda osoby vykonávají práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, a zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání a platným povolením k pobytu. Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem EU, má za povinnost o tom informovat úřad práce, a to nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení, osoby s trvalým pobytem povolení mít nemusí.


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky