CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 01.06.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Celníci na Vysočině zajistili téměř 77 kilogramů Pseudoefedrinu

Téměř 77 kilogramů Pseudoefedrinu místo deklarovaných tablet Calcium – Magnesium převážela o víkendu dvojice Bulharů do Dánska. Záměr vydávat tablety pro výrobu drog za vitamínové doplňky jim ovšem na Vysočině překazila ostražitá hlídka mobilního dohledu z Celního úřadu pro Kraj Vysočina.

V sobotu 29. května o půl desáté dopoledne zastavila hlídka celníků na parkovišti čerpací stanice Pávov ve směru na Prahu dodávkové vozidlo Renault s bulharskou imatrikulací. Hlídka si vyžádala osobní doklady od řidiče a spolujezdce, doklady od vozidla a přepravovaného zboží. Na dotaz, odkud, kam a co veze, řidič odpověděl, že veze léky z Bulharska do Dánska.

V nákladovém prostoru se v papírových krabicích nacházely dva druhy zboží: šumivé tablety s vitamínem C a plastové dózy označené jako tablety Calcium – Magnesium. Tyto dózy se kontrolujícím celníkům jevily podezřelé, proto provedli test DETECT 4 DRUGS stěry vnitřku víčka a ten reagoval na Metamphetamin. A následný test Drug Wipe 5A reagoval na Amphetamin.

Proto byli k dalšímu šetření přivoláni příslušníci Protidrogového oddělení Brno, kteří testem NARK II označili všechny tablety deklarované jako Calcium – Magnesium za Efedrin. Pomocí přístroje Ramanův spektrometr poté byly tablety vyhodnoceny jako Pseudoefedrin. K součinnosti byl povolán též psovod se služebním psem zaměřeným na kontrolu omamných a psychotropních látek, který vyloučil jiné možné úkryty zakázaných látek ve vozidle.

Následně byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle ustanovení § 283 odst. 3 písm. c) trestního zákoníku. Řidič i spolujezdec byli na místě zadrženi a po provedení dalších procesních úkonů byli eskortováni do cel předběžného zadržení v Jihlavě, kde jim vyšetřovatel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina druhý den sdělil obvinění. Nyní jsou oba muži ve vazbě a v případě prokázání viny jim hrozí až 12 let odnětí svobody.    

    


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky