CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 16.11.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Nešťastná třináctka pro maďarského pašeráka

Sobota 13. listopadu nebyla šťastným dnem pro maďarského pašeráka, který v osobním vozidle Peugeot do Německa nedovoleně převážel 650 kartonů cigaret a na Vysočině si na něj políčili celníci.

O půl desáté dopoledne si hlídka mobilního dohledu Celního úřadu pro Kraj Vysočina vytipovala ke kontrole osobní vozidlo s maďarskou imatrikulací, které následně přivedla na odpočívadlo na 111. kilometru D1 ve směru na Prahu. Řidič byl vyzván k otevření zavazadlového prostoru a v něm bylo nalezeno padesát kartonů nekolkovaných cigaret umístěných v osobním zavazadle řidiče. Pokračující kontrolou byly postupně nacházeny další krabičky cigaret, které byly umístěny v konstrukčních dutinách vozidla a tajných schránkách. Například v nástavbě za opěradly zadních sedadel, nebo ve zvětšeném prostoru pro rezervní kolo.

Celkem se jednalo o 129 920 kusů cigaret bez tabákových nálepek, u nichž řidič nedokázal předložit doklad o dopravě vybraných výrobků a tím prokázat jejich zdanění dle zákona o spotřebních daních.

Vzhledem ke skutečnosti, že únik na spotřební dani činil téměř 416 tisíc korun, byl k případu přivolán pověřený celní orgán sekce Pátrání, který řidiči sdělil důvodné podezření ze spáchání trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Všechny cigarety byly zajištěny a pašerákovi nyní hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.


por. Bc. Richard Zeman
tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky