CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 19.10.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Nejvíce nelegálních zaměstnanců pracovalo na Vysočině

V rámci celorepublikové kontrolní akce s názvem ČMELÁK, zaměřené na dodržování zákona o zaměstnanosti a platnost pracovních povolení pro výkon práce cizinců, odhalili celníci nejvíce porušení na Vysočině.

Celní úřad pro Kraj Vysočina se dlouhodobě řadí mezi nejúspěšnější regiony v odhalování nelegální zaměstnanosti zahraničních dělníků a poslední kontrolní akce to jenom potvrdila. Na pěti kontrolních místech v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Bystřici nad Pernštejnem a Štokách zkontrolovali vysočinští celníci 61 osob a u 58 z nich pojali důvodné podezření na výkon nelegální práce. V případě 48 cizinců pak jejich zaměstnavatelé nesplnili zákonem stanovenou oznamovací povinnost vůči místně příslušnému úřadu práce.

Celá kontrolní akce zaznamenala 213 cizinců vykonávajících nelegální práci bez platného povolení k zaměstnání či zaměstnanecké karty a 27 cizinců vykonávajících práci bez platného pobytu na území ČR.

Důsledkem nelegální práce cizinců je neplacení daně z příjmů fyzických i právnických osob a rovněž odvodů na sociálním a zdravotním pojištění. Odhalená porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti jsou postoupena do správního řízení. Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí sankce až do výše 10 milionů korun.


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky